A venit toamna, mergem la școală! :)

Probabil că orice pasionat de mașini sport și-ar dori să aibe în garaj un Porsche. Porsche este sinonim cu  sportivitatea și orice Porsche este prin definiție un model sport.

emr_0268

Când am primit invitația la Media Drive Academy, mi-am pregătit mănușile sport GrandPrixOriginals, urmă să-mi fac „de cap” cu mulți căi putere. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a 2 zile, pe circuitul de Formulă 1 din Istanbul dar și pe sectorul off road amenajat lângă circuit.

img_9898

Povestea a început cu șoc și groază, cu jumătate de oră înainte să aterizăm, o bombă explodase în centrul vechi al Istanbului. În aeroport era forfotă, nu prea știam dacă să-mi fie frică sau să mulțumesc bunului Dumnezeu că sunt teafără. Un lucru era sigur, nu mă gândeam decât la sport. La mașini sport.

emr_1282

Porsche organizează anual 3 evenimente dedicate presei și intitulate Porsche Media Drive. De altfel, circuitul de F1 a devenit și școală de pilotaj Porsche. Vremea ținea cu noi, nu era nici cald nici frig, nici soare nici ploaie. Era perfect. Porsche-urile erau frumos aliniate, și parcă îmi zâmbeau ușor ironic. Le-am dat târcoale, le-am făcut câteva poze. Stăteau că niște prețioase și…chiar erau, asta până au intrat pe mânuțele mele.  718 Boxster, 911, Macan, Panamera, Cayenne și Cayman, toate la dispoziția mea.

kvd18728

Evenimentul a fost foarte bine organizat, pe module în prima zi, urmând că a 2-a zi să am la dispoziție întreg circuitul, pentru ture cu diferite modele.

Circuitul Istanbul Park are o lungime de 5,338 km cu 14 viraje iar pe virajele cele mai strânse, instructorii Porsche au pus și câteva șicane.

emr_1890

718 Boxster sau 718 Boxster S? Aveam să încerc ambele decapotabile. Mă irită faptul că nu aveam unde să-mi pun geantă, singurul loc era în portbagaj, dar asta este, în viață nu poți să le ai pe toate. Porsche continuă tradiția motorului în 4 cilindri iar motorul lui Boxster S de 2,5 l dezvoltă 350 CP. Noile motorizări au câștigat 35 CP și sunt mai economice cu 13% față de versiunile anterioară. Cuplu a crescut și el, considerabil. Motorul 2 l atinge acum cuplu 380 NM, care este valabil de la 1950 turații și până la 4500 turații, în timp ce motorul 2,5 l are un cuplu de 420 NM, turații de la 1900 – 4500 rpm.

img_9762

După start, Boxster S mi-a oferit satisfacții mari și mă gândeam că mașină asta este făcută pentru circuit, acolo se simte cel mai bine. Între 1950 și 1960, 718 a câștigat numeroase curse celebre precum Targă Florio sau Le Manș. Șasiul complet nou oferă un plus de sportivitate și o plăcere mai mare la condus iar sunetul inconfundabil îți face pielea de găina. Pe Istanbul Park, viteză cea mai mare pe care am reușit s-o prind a fost de 220 km/h, deși Boxster S poate atinge o viteză maxim de 285 km/h. Nu am avut timp să-i verific performanțele însă în mod sigur, „bate” 100 km/h în 4,2 sec, cu 0,6 secunde mai repede decât modelul anterior.

kvp_9100

Dacă atunci când coborî din mașină nu simți miros de anvelope încinse și de ferodo, nu-ți tremură picioarele și nu ești transpirat, înseamnă că ai făcut doar o simplă plimbare pe circuit cu una dintre cele mai sportive mașini de serie. Și știi ceva? Ar fi un mare păcat să fie doar atât pentru că Porsche poate mult!

Foto & video: Porsche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *