MRAP: Soldatul universal!

Vehiculele de război au fost dintotdeauna spectaculoase și nu pot trece neobservate, cel puțin pentru civili. De Ziua Națională, MRAP a fost vedetă și a defilat mândru prin mulțime. Însă una este să-l vezi trecând pe lângă tine pe stradă și alta este să-l testezi . MRAP este indiscutabil un soldat universal, este poate cel mai pregătit vehicul de război. MRAP sunt inițialele de la Mine Resistant Ambush Protected este fabricat de americani iar denumirea completă a acestui vehicul este Cougar 6×6 HE MRAP.

img_3286

Prima dată am făcut “cunostinta” cu el în teatrele de operații, în Afganistan. România nu a deținut niciodată un astfel de vehicul, în Afganistan. Deși armata noastră a avut câteva, toate au fost împrumutate de la  americani, strict pentru misiuni. În momentul de față, în România există 4 astfel de vehicule și toate aparțin Forțelor Terestre iar acestea sunt distribuite în bazele militare din București, Vâlcea, Bistrița și Buzău. Toate cele 4 mașini sunt în dotarea trupelor de Intervenție EOD (Explosive Ordnance Disposal) iar cel pe care noi l-am testat aparține Batalionului Poliției Militare, Grupul 2 Intervenție EOD București. Odată cu intrarea României în Nato și participarea cu trupe în teatrele de operațiuni,  din dorința de a proteja militarii Ministerul Apărării Naționale a achiziționat astfel de autovehicule. Aproape în totalitate parcul auto format din MRAP este staționat în zonele în care își desfășoară misiunile militarii români.

Afganistan, 2012
Afganistan, 2012

Povestea noastră s-a consumat pe terenul de antrenament și de testare a tancurilor, din cadrul unității militare din București.  Cum mai erau doar câteva zile până la sărbătoarea națională (1 decembrie), în bază erau deja pregătiri, repetiții, programul pentru defilare era deja stabilit. Pe lângă MRAP, frumos aliniate erau diferite soiuri de tancuri , transportoare blindate, puncte de comandă mobile , ambulanțe blindate, Oshkos, motociclete  dar și alte vehicule aflate în dotarea militarilor români. Nu am avut voie să fotografiem celelalte vehicule militare însă noi eram pregătiți pentru a vedea  ce poate impozantul MRAP. Că l-am și condus, asta a fost partea cea mai interesantă a poveștii , deși nu era prima dată când urcam la bordul lui. Prima dată l-am văzut în 2012, la Kabul, într-una din bazele militare. În teatrul de operații, MRAP pare că este “de-al casei”, făcut și crescut pentru război. Când te gândești că în orice moment poate trece o rachetă pe lângă ține, să urci într-un asemenea vehicul este sentimentul cel mai plăcut și mai sigur. În România însă, MRAP a făcut spectacol, a fost ca un actor dintr-o scenetă frumoasă. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi să-l folosim în situații reale de razboi….

Afganistan, 2012
Afganistan, 2012

Pentru a testa cât mai bine capabilitățile MRAP-ului, prin amabilitatea Ministerului Apărării Naționale, a Batalionului de Poliție Militară, am putut accede atât la vehicul cât și la terenul de antrenament și testare a tancurilor din cadrul unei unități militare din București. Așa că după formalitățile necesare intrării într-o bază militară, ne-am putut apropia de “fiara”. După ce am făcut “cunostinta”, împreună cu militarii ce deservesc MRAP, am luat calea poligonului. Pe tancodrom, ne-am purtat cu grijă cu dihania, o dată pentru că nu știam cu se va comporta (este un vehicul greu, 22,5 tone) dar și  pentru că era pregătit pentru Parada Națională. Deci nu ne puteam permite să-l stricăm înainte de defilare, dar…..

img_3328

Dezvoltat în 2004 de un consorțiu de firme condus de cei de la UȘ Firm Force Protection Inc (sașiu fabricat de cei de la Spartan Motors și caroseria de cei de la Force Protection Inc), MRAP se bucură printre vehiculele militare de cea mai mare rată de supraviețuire a pasagerilor. Dezvoltarea acestei platforme, numită MRAP, include atât variante cu 2 axe motrice (4×4) cât și cu 3 axe motrice (6×6), iar funcție de misiunile pe care trebuie să le îndeplinească este stabilită configurația interioară.

Cu o culoare crem-deșert care îl “prinde” foarte bine, din prima clipă, de când îl vezi, vehiculul îți transmite clar că scopul lui este de a proteja vieți omenești. Cu toată masivitatea de care debordează, liniile caroseriei sunt foarte plăcute, dar și perfect adaptate pentru a folosi la maxim spațiul. Are o caroserie cu 3 uși, blindată, pentru a rezista la proiectile de până la 165 mm. Cea mai importantă  caracteristică este dată de forma în “V” a bazei caroseriei, este continuată de protecțiile sașiului și a elementelor de transmisie mecanică, e rezistent la explozia minelor terestre și a dispozitivelor explosive artizanale. Scuturile și protecțiile ce formează “burta” vehiculului sunt proiectate să devieze și să amortizeze suflul exploziilor în așa fel încât în interiorul MRAP, ocupanții să aibă cât mai puțin de suferit. Și face asta atât de bine încât MRAP are, așa cum spuneam mai sus, cea mai mare rată de supraviețuire a ocupanților (asta fiind o statistica eminamente făcută în teatrele de război).

img_3303

Interiorul este spartan, cu puține spații de depozitare iar alea sunt folosite la maxim. Cougar 6×6 MRAP poate primi la bord 10 pasageri complet echipați.  Este dotat cu o grămadă de sisteme de menținere a vieții și de protecție. Din această cauza și poate de necrezut, nu am putut folosi blitz-ul la fotografierea interiorului. Blițul era perceput precum o explozie sau un incendiu și ar fi activat sistemul de stingere cu praf :). Cu excepția sistemelor de închidere/deschidere a ușilor care sunt mecanice, toate celelalte acționari sunt electrice, așa cum se vede și în poze, planșa de bord arătând că pomul de Crăciun din cauza comutatoarelor luminate. Din păcate, postul de conducere nu este cel mai ergonomic dar lipsa de spațiu este îndulcită de faptul că vehiculul dispune de o cutie de viteze automată și implicit numai 2 pedale. Scaunele sunt destul de rigide și sunt prevăzute cu centuri în 5 puncte. La volan, spațiul la picioare este destul de mic, un șofer foarte înalt ar fi complet dezavantajat în MRAP iar condusul mașinii devine destul de obositor după o perioadă lungă. Se presupune că soldații ar trebuie să aibe o condiție fizică foarte bună ca să reziste timp îndelungat la bord, suspensiile sunt foarte dure iar confortul lipsește cu desăvârșire.

img_3330

Cele 22,5 tone ale vehiculului sunt distribuite pe 3 axe, prin suspensie pe arcuri elicoidale. Totuși chiar și cu punți rigide și arcuri elicoidale, cursa roții nu este deosebită, aș spune că este chiar mica…. Dar nu este o problemă pentru că nu se dorește a fi un vehicul destinat off road-ului. Când pleci de pe loc cu ea, motorul huruie că o termocentrală, trebuie să vorbești foarte tare din cauza zgomotului. Treapta se schimbă la 1500 rpm iar fiecare schimbare o simți destul de tare. Cu toate astea, pe parcursul testului din poligonul de tancuri la care am supus MRAP-ul, acesta a demonstrat că poate parcurge și trasee de off-road ușor, dovedind astfel că cele menționate în fișa tehnică sunt reale și ușor de atins. MRAP poate aborda unghiuri de atac și de degajare de până la 40 de grade, de înclinare de max 30 de grada și de trecere peste obstacole având unghiuri de maxim 15 grade.

img_3248

Pentru propulsie se folosește un motor furnizat de Caterpillar, un C7 diesel ce dezvoltă 330 de CP, cuplat la o transmisie automată Allison 3500SP. Pentru că nu este suficient să protejeze ocupanții, ci se dorește și extragerea militarilor din zonele de ambuscadă,  și compartimentul motor se bucură de același grad de protecție precum ocupanții. Cu toată masivitatea sa, MRAP are o autonomie de 966 de km și atinge o viteză maximă de 105 km/h. Deși în cadrul testului nu am putut să vedem dacă viteza maximă este posibil de atins, trebuie să remarcăm faptul că în interior viteza nu se percepe, datorită sistemului de amortizare. Pentru cei din afară însă,  masivitatea MRAP-ului chiar și la viteze modeste (50 – 60 km/h), lasă impresia unei fiare dezlănțuite.

Da! MRAP este o “fiara” și ca apariție, dar mai ales când trebuie să se lupte să protejeze viețile militarilor. O “fiara” blândă și de încredere.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *