România, locul 2 la națiuni

Am trăit cu multă intensitate Campionatul Mondial de Culturism și Fitness, Juniors & Masters. Marele eveniment a avut loc în Sala Polivalentă din Bistrița, în perioada 10-13  noiembrie. Pentru prima dată în istorie, România a fost organizatoarea unui astfel de eveniment, de talie mondială. Au participat 56 de țări de pe 5 continente, 526 sportivi și 216 delegați. În total, 762 de participanți. Lotul României a fost compus din 50 de sportivi.

Înainte de toate, vreau să felicit toți sportivii  noștri. România a câștigat 8 medalii: 4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz. Aceeași Românie a ocupat locul 2 la echipe, deși cei care nu au urcat pe podium au plecat cu amărăciune de pe scenă. Lor le transmit să ridice fruntea sus, suntem mândri de ei, de evoluțiile lor și ne bucurăm că ne-au reprezentat în cel mai mare concurs.

Am fost unul dintre organizatori dar și unul dintre prezentatori. Am „împărțit” microfonul cu Armando Marquez, prezentatorul oficial al IFBB. Fără el, recunosc că aș fi încurcat categoriile. Armando este sportiv și, fără doar și poate, este cel mai bun prezentator pe care l-a avut IFBB vreodată.

IMG_9294

Prima zi a concursului se încheiase și eram obosită și ușor descumpănită, România nu urcase încă pe podium. Consideram că anumiți sportivi români meritau să fie pe podium, însă nu-mi puteam exprima nemulțumirea. Eram acolo în calitate de prezentator și organizator. Puteam doar să accept situația așa cum era, fără să comentez. M-a durut, de exemplu, că Ioana Șulea nu a urcat pe podium. Pentru mine, trăiam totul înainte, ca un deja vu. Venea hârtia cu super finala, cu doar câteva minute înaintea festivității de premiere. Vedeam rezultatele și căutam repede România, de la locul 6 până la 1. Și a fost de la agonie la extaz.

23472142_1960955540794061_4900235051584075042_n

A doua zi, am început în forță. Am dat drumul concursului și imediat au venit și primele medalii, pentru România.

Când am văzut pe hârtie România locul 1 prin Horia Șchiopu (Junior Men’s Physique up to 178 cm), ochii mi-au fost invadați de lacrimi. Am căutat să mă stăpânesc, să pot fi în stare să citesc în ordinea inversă, clasamentul. Totul a decurs relativ ușor până la locul 3. În momentul în care am pronunțat locul 2 Polonia, toată Bistrița a început să tremure și să urle de bucurie.

Iată, venea și prima medalie pentru România, iar aia era de aur. În momentul ăla, ochii nu au mai ascultat de mine și au început să curgă șiroaie, șiroaie. Am crezut că numai eu voi fi așa sensibilizată, însă când mi-am întâlnit privirea cu Gabriel Toncean, reședintele Federației Române de Culturism & Fitness, am constatat că amândoi eram la fel de emoționați. Era prima dată când ascultam mândri, imnul României. Și nu pentru ultima dată. Cu mâna pe inimă, Horia a intonat imnul României. La fel și când a devenit campion mondial absolut.  🙂

Lucian Popa

La fel de mândri și de emoționați am fost și când a cântat „Deșteaptă-te române”, pentru Lucian Popa (Junior Men’s Fitness Open). Sala a duduit, iar Lucian era copleșit de emoții. Copilul ăsta era la al 4-lea titlu mondial și iată, acum avea să zâmbească din nou și să-i fie recunoscute meritele.

Lucian Popa loc 1

Jenica Stan avea să obțină titlul de campioană mondială. Surpriza și mai mare este că Jenica a fost cea mai tânără concurentă din campionat, doar 16 ani. La categoria Women’s Physique, alături de Jenica, pe podium au mai urcat și Ionela Ion și Maria Onea.

Aceeași bucurie și mândrie ne-a invadat inimile și pentru Sebastian Popescu (locul 2 – Junior Men’s Physique) și Andrei Alexandrescu (locul 3 – Master Men’s).

Andrei Alexandrescu loc 3 Sebastian Popescu loc 2

Alți sportivi cu clasări de excepție au mai fost Costin Ilinca (locul 4 – Men’s Physique Over 50 years), Ioana Șulea (locul 4 – Junior Women’s Bikini Fitness), Sebastian Văsuț (locul 4 – Master Men BodyBuilding 40-44 years), Vasile Șerban (locul 4 – Master Men’s BodyBuilding), Amalia Mali (locul 5 – Junior Women’s Fitness), Paul Dilganu (locul 5 – Junior Men’s Fitness), Oana Marinescu (locul 6 – Master Women’s Physique), Alin Mateescu (locul 6 – Master Men’s Bodybuilding 45-49 years).

Amalia Mali loc 5 Costin Ilinca - Romania Oana Marinescu loc 6 Sebastian Vasut loc 4 Vasile Serban loc 4

România a obținut pe lângă cele 8 medalii (4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz) și locul 2 la națiuni, pentru categoria juniori.

Ca o concluzie, pot spune cu mâna pe inimă că sunt tare mândră de sportivii noștri. Am fost pe scenă, alături de ei, și am trăit cu multe emoții fiecare victorie sau înfrângere. Din colțul meu de prezentatoare, le-am suflat și insuflat încredere tuturor tricolorilor. Mă bucur enorm pentru ei, pentru noi și pentru faptul că iată, România este acum pe harta mondială a culturismului & fitness-ului.

Mulți mă întreabă cum a ajuns România țara organizatoare a unui Campionat Mondial. Principalul „vinovat” este Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism & Fitness. Pentru cei care nu-l cunosc pe Gabriel, le spun că este în primul rând un mare sportiv, un suflet nobil, puternic, ambițios, dârz și înțelept. Datorită lui și a voinței lui, România a fost țara organizatoare a Campionatului Mondial.

23316318_1935135636703084_4278694672048559587_n 23376511_1935135640036417_8211308749011979178_n

Desigur, Gabriel  a avut nevoie de susținere din partea autorităților. Îl felicit pe dl Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud pentru susținerea de care a dat dovadă. Am fost foarte plăcut surprinsă să-l văd atât de devotat și de îndrăgostit de sport. Ne-a fost alături încă de la început și până la final.

Am avut tot suportul și din partea Ministrului Tineretului & Sportului, dl Marius Dunca, căruia îi mulțumesc că ne-a fost alături în campionat și împreună ne-am putut bucura de victoriile spotivilor noștri.

Invitat de onoare a fost președintele IFBB, dl Rafael Santonja, ‚stâlpul” principal al culturismului și fitness-ului mondial. Chiar mă întrebam dacă va susține Spania, în mod particular, însă a părut total imparțial și s-a bucurat alături de noi, de victoriile lotului național.

Mulțumesc și dlui Primar Bistrița Năsăud, Ovidiu Crețu. Dumnealui ne-a oferit tot suportul de care avea nevoie sportul românesc.

Organizarea Campionatului Mondial de Culturism & Fitness a început ,de fapt, în urmă cu un an, însă abia acum a avut loc competiția. O echipă mică, dar unită, a muncit la acest mare proiect și (aproape) toți suntem de sub umbrela Federației Române de Culturism & Fitness. Împreună am fost trupul și sufletul acestui eveniment. Felicitări tuturor, dragi colegi! 🙂

Și nu în ultimul rând, mulțumesc îngerului meu păzitor, Silviu Bulugioiu! Împreună am luptat de la început și până la final.

Foto: Federatia Romana de Culturism & Fitness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *