Pe urmele țestoaselor :)

La începutul lunii noiembrie a acestui an, în Paphos, Cipru, pe o vreme absolut superbă, a avut loc lansarea internațională a noii linii de ATV-uri și SSV-uri (side by side) marca Can-Am.

IMG_9651

O îmbinare perfectă de aventură și adrenalină pe apă și pe uscat, la o temperatură splendidă de 20 de grade celsius, până și locația test drive-ului a fost exotică- Turtle Beach. Apropo, broscuțele țestoase nu au fost de găsit, sigur s-au pitit pe unde au putut pentru a nu ne împiedica pe traseu. 🙂

IMG_9636

Dacă despre experiența pe apă cu Sea-Doo voi scrie într-un alt articol, acum am să inserez  impresii despre câteva dintre modelele pe care eu le-am testat.

Pentru experiența de teren, am fost echipați corespunzător (cască, mască, mănuși & tricou). Dacă pentru SSV (Side by Side) am fost prima care s-a înscris la test drive, ei bine, la ATV am bătut (la început) în retragere. Deși sunt niște vehicule extrem de aventuroase & spectaculoase, sunt în aceeași măsură la fel de periculoase (din punctul meu de vedere). Dacă nu ai suficientă experiență, e bine să fii precaut și să mergi încet la început.

IMG_9573-2

Oricum, circuitul off road amenajat pe Beach Turtle era unul lejer, de dificultate medie, care să nu te pună în pericol. Cu toate astea, nu am putut sta departe de Outlander, unul din ATV-urile de la Can-Am. Spre finalul zilei, am fost în safari, pe insulă,  cu toate modelele gamei.

IMG_9633

Printr-un amestec reușit de confort și performantă, BRP este primul producător de ATV-uri echipate cu tehnologie ABS (Anti-lock Braking System). Această tehnologie îmbunătățește experiența de condus a ATV-urilor din categoria T. Conform reglementărilor UE, modelele echipate cu ABS nu sunt limitate din punct de vedere al vitezei (acelea care nu au sistem ABS sunt limitate la 60 km/h).

IMG_9646

Outlander Pro 570 T3B  a fost primul (dar și ultimul) ATV pe care am îndrăznit să-l conduc. La modul general, ATV-urile mi-au plăcut dintotdeauna, însă nu mi-au oferit și acel sentiment de siguranță și e lesne de înțeles de ce. Ca atare, am încălecat” unul, mi-am făcut pofta, am văzut despre ce este vorba apoi am trecut la următoarele. Modelul testat de mine are motor Rotax 2 cilindri în V, ce dezvoltă 48 CP, răcit cu lichid. Este dotat cu sistem electronic pe injecție și are sistem de frânare a motorului în standard. Acesta poate fi condus atât în sistem 2 roți motrice, cât și în tracțiune integrală și are diferențial frontal autoblocabil. Direcția este sistem Tri-Mode Dynamic Power Steering (DBS). Pentru că modelul testat nu are sistem ABS, viteza maximă pe care o poate atinge este de 60 km/h. Capacitatea de tractare pentru remorci cu sistem de frânare este de 750 kg. În cazul celor fără sistem de frânare este de numai 335 de kg.

IMG_9631

Can-Am oferă o gamă largă de modele și pachete în cadrul familiilor modelelor Outlander și Renegade. Aceste modele vor fi disponibile din ianuarie 2018.

Can-Am SSV (Side by Side) oferă deja modelul Traxter sub reglementările noii categorii T, atât pentru motorul HD8 cât și HD10 de la modelul MY18.

IMG_8937

Un alt „terestru” interesant și testat de mine în Cipru este modelul Maverick X3 X rc Turbo R. Dotat cu motor de 172 CP, acesta vine în 2018 cu un cuplu mărit pentru condusul la viteze mici. Trenul spate este dotat cu suspensie spate tip TTX, cu bascule inferioare arcuite și cu anvelope Maxxis Liberty de 30 inch pe jante de aluminiu de 14 inch cu beadlock. Acest model are acoperiș de aluminiu, centuri retractabile cu prindere în 4 puncte, cu protecții pentru umeri și bulbar.

IMG_9682

Can-Am asigură cu scuturi de protecție toate elementele și structura aflate în partea inferioară. Este dotat cu un troliu de 4500 lb, cu șufă sintetică și are de asemenea cârlige de remorcare atât în partea din față, cât și în spate. Pentru optimizarea tracțiunii, modelul vine echipat și cu diferențial blocabil controlat electronic. Acest model este proiectat special pentru o manevrabilitate maximă, chiar și la viteze reduse, cu o gardă la sol mare și anvelope mari.

IMG_9669

Până în anul 2020, la fiecare 6 luni, va apărea o platformă nouă pentru SSV.

Traxter Pro este o altă „jucărie” din gama utilitară BRP. Dacă în Europa acest model se numește Traxter, ei bine, pe alte continente acesta poartă denumirea de Defender. Un Can-Am ce se simte în mocirlă ca în elementul lui pentru că este contruit să facă față noroiului cu multă ușurință. Are un diferențial față Visco-Lok, care combinat cu diferențialul spate blocabil, oferă 4 moduri de tracțiune, oferind multiple variante pentru diferite tipuri de teren sau sarcini. Șasiul de rigiditate înaltă legitimează Traxter-ul ca fiind extrem de capabil ca vehicul de off road.

IMG_8910

Planșa de bord a lui Traxter oferă un spațiu de depozitare/ cutie de scule de 6,3 l și suplimentar un alt spațiu de depozitare de 23 l situată sub planșa bord. În total, Traxter oferă până la 39,5 l soluții de spațiu depozitare.

IMG_9664-2

Fie că vorbim de ATV-uri , Spyder sau SSV-uri, Can-Am împinge din nou limitele vehiculelor de profil către o altă dimensiune.

IMG_8908

Euronautica Internațional este importatorul și distribuitorul oficial în România și Republica Moldova al produselor BRP (Bombardier Recreational Products) de peste 10 ani. Produsele BRP pe care le importă și comercializează în România sunt brand-uri recunoscute la nivel mondial: Can-Am ATV, Can-AM SSV, Can-Am Spyder, snowmobile Ski-Doo și Lynx, skijeturi de apă Sea-Doo, motoare de barcă Envinrude. Euronautica Internațional este și importatorul oficial în România al unor mărci de prestigiu precum: Jeanneau Yachts și Motorboats, Suzuki Marine, Glastron, Ranger și Zodiac.

www.euronautica.ro

Foto: Ion Cota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *