Velar, veleități de lord

Prezentat mai întâi la Design Museum, în Londra, cel de-al patrulea model din gama Range Rover a fost lansat în primăvară la Salonul Auto de la Geneva apoi și în România, într-un eveniment exclusivist Premium Auto, la Stejarii Country Club.

Foto: Ion Cota

La puțin timp de la lansare, noul SUV a fost luat de noi la primul test. Velar este unul dintre cele mai frumoase și puternice crossovere din lume, cu un design surprinzător și dinamic. Ținând cont de toate acestea, Velar este un concurent de temut pentru Audi Q5, Mercedes-Benz GLC sau Porsche Macan.

Foto: Bogdan Paraschiv

Noul model se remarcă printr-un design simplu insă avangardist. Tehnologia se imbină cu designul, farurile cu LED fiind cele mai înguste utilizate pană acum pe un model de serie Land Rover. Trebuie menționat faptul că fasciculul luminos al farurilor este geometric de exact.  Mânerele escamotabile ale ușilor subliniază linia sculpturală, simplă și elegantă și contribuie la obținerea unui coeficient aerodinamic de numai 0,32.  Velar, devenind astfel cel mai aerodinamic Land Rover realizat pană acum.

Foto: Ion Cota

Range Rover Velar dispune de tracțiune integrală cu Intelligent Driveline Dynamics, suspensie pneumatică, gardă la sol mare, de 251 mm (213 mm pentru suspensie cu arcuri elicoidale), adâncime maximă de traversare a vadului de 650 mm (600 mm pentru suspensie cu arcuri elicoidale) și de gamă completă de tehnologii Land Rover pentru controlul tracțiunii, care include Terrain Response 2 și asistentă la înaintarea în teren accidentat. În regim Confort, suspensia inlătură șocurile și totodată păstrează izolarea fonică. Chiar și în modul sport, Velar nu te bruschează foarte mult și nu este foarte zgomotos. Mașina te indeamnă să mergi molcom iar drumul accidentat nu te afectează. În regim off road, mașina este foarte confortabilă în mers, cu o suspensie pe perne de aer, gardă la sol putând fi ridicată pană la 25 de cm în cel mai jos punct al ei. Se manevrează foarte ușor, este foarte ușor de parcat, sigură și elegantă.

Foto: Ion Cota

Jantele de aliaj, cu o dimensiune între 18 și 22 de inch, sunt accesorii ce personalizează suplimentar noul model. Cele cu diametru mai mic, de 18-19 inch sunt pentru echiparea de iarnă, iar cele cu diametru mai mare pentru perioadă  verii, destinate rulării exclusive în condiții on  road.

IMG_8154

Prezența parasolarelor pentru parbriz, luneta și geamurile laterale reduc drastic temperatura din interiorul habitaclului pe vreme caniculară. Totodată, în perioada verii, protejează interiorul vehiculului de acțiunea nocivă a razelor solare iar pe parcursul călătoriilor pasagerii au parte de maximum de confort.

IMG_8141

Stergătorul spate nu se observă pentru că este ascuns sub eleron, senzorii de parcare sunt foarte bine echilibrați, evacuările sunt foarte stilizate și fascinante, haionul este electric, porbagajul are 673 l spațiu de depozitare, iar prin rabatarea banchetei se poate obține un spațiu de 1731 litri.

IMG_8070

Cu un design uniform între partea frontală, laterale și spate, cu o atenție deosebită la detalii, acest model duce liniile ceva mai departe, cu un spate impunător și cu o linie sportivă.

Motoarele diesel Ingenium, cu 4 cilindri, sunt disponibile în variantele de putere de 180 și respectiv 240 CP și se remarcă prin emisiile reduse de CO2 (142 g/km, conform normelor europene în ciclu combinat) și prin cuplul de 500 Nm. Un alt propulsor Ingenium, cu 4 cilindri, pe benzină, care dezvoltă o putere de 250 CP și asigură o accelerație de la 0 la 100 km/h în numai 6,7 secunde.

Motorul V6 pe benzină, supraalimentat, de 380 CP, imbină performanțele extraordinare cu un sunet unic și permite modelului Range Rover Velar să accelereze pană la 100 km/h în numai 5,7 secunde și să atingă o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic). Motorul V6 pe motorină se remarcă și prin cuplul extraordinar de 700 Nm. Performanțele motoarelor Ingenium sunt asigurate și de transmisia automată ZF cu 8 rapoarte dar și de sistemul de tracțiune integrală.

IMG_8136

Interiorul este  impresionant, cu un aspect de birou minimalist, un design avangardist, aproape complet lipsit de butoane, bazându-se pe 2 ecrane tactile de inaltă definiție cu diagonală de 10 inch  fiecare, ce par bine integrate în consolă centrală. Afișajele sunt intuitive și subțiri, perfect integrate în designul habitaclului. Uitându-te la consolă centrală, n-ai cum să nu observi că doar butonul de avarie există fizic, celelalte sunt digitale multifuncționale.

IMG_8217

Spațiul este generos atât pentru pilot și copilot cât și pentru pasagerii din spate. Scaunele sunt foarte confortabile, cu tetiere reglabile pentru un condus plăcut atât pentru persoanele minione cât și pentru cele cu o inăltime mai apreciabilă, unde mă încadrez și eu. 🙂

IMG_8213

Volanul este imbrăcat în piele, cu inserții de aluminiu, în două culori, ușor manevrabil, prevăzut cu incălzire pentru sezonul rece. Torpedoul are un spațiu generos, cotieră are două uși separate și cu două intrări USB de 2 Amperi, telefonul incărcandu-se extraordinar de repede. Schimbătorul de viteze este un comutator rotativ. Același tip de comutatoare sunt folosite și pentru a schimba unele opțiuni din interfată, precum modul de rulare al mașinii sau temperatura interioară. Nu este foarte practică această idee, pentru că, de multe ori șoferul se bazează pe ce simte la degete pentru a apăsa butoane din bord, fără să-și ia ochii de la drum. Cadranul de bord este, desigur, electronic  iar design-ul interior este completat de monitoare în tetiere și un plafon panoramic de amploare. Sonorizarea este impecabilă, sistemul audio Meridian este deja un brand audio folosit pe toate nivelele de echipare Range Rover Velar.

IMG_8117

Deși noi ne-am putut răsfata cu exclusivistul First Edition, cele două game de bază Velar și Velar R-Dynamic cuprind fiecare nivelele de echipare Standard, S, SE și HSE. Pentru cei care sunt interesați să cumpere Velar, sunt disponibile și  pachetele exterioare Black și Luxury, care oferă o personalizare suplimentară. First Edition este momentan disponibil pe toate piețele insă doar pentru o perioadă limitată de 1 an.

Velar este construit la fabrica Sollihul din Marea Britanie și a obținut 5 stele la testele EuroNCap. Prețul noului Range Rover pornește de la 49.900 euro + TVA.

Cu Velar, devii un Range Lover! 😉

Foto: Ion Cota & Bogdan Paraschiv (4x4Adventure)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *