Ziua Bridgestone

Am participat la lansarea celor mai noi anvelope premium Turanza T005, eveniment ce a avut loc pe unul din cele două circuite de testare, Bridgestone.  Situat aproape de Roma, la Aprilia, acesta este unul dintre cele mai moderne circuite de testare a anvelopelor. Pe o întindere de 144 de ha, centrul de testare cuprinde un circuit oval de 4 km dar și un circuit de testare complet echipat, cu o lungime de peste 8 km.

_1EM1489

Anvelopa T005 a fost testată și certificată de către TÜV SÜD, una dintre cele mai consacrate instituții independente de testări auto din Europa. Bridgestone este cea mai mare companie producătoare de anvelope și produse de cauciuc din lume, cu 10 fabrici în Europa, un centru de tehnic și două piste de testare. Doar pe acest continent, Bridgestone vinde anual de 4 miliarde de euro, având la nivel mondial o cotă de piață de 15.02%. Pe lângă anvelope pentru turisme, Bridgestone mai produce „gume” și pentru autobuze, camioane, motociclete & scootere, mașini de curse, karturi, avioane, metrouri, vehicule industriale & recreaționale.

Bridgestone Turanza T005 (3)

Boss Driving Journey s-a numit evenimentul organizat langă Roma, adresându-se utilizatorilori finali cu apelativul “Boss”. Și dacă tot am fost niște “Boss-i”, atunci am păstrat eticheta. 🙂

Italienii au organizat pe circuitul Bridgestone mai multe ateliere de lucru, cu diferite mașini și bineînțeles echipate cu diferite mărimi de anvelope, adaptate mașinilor puse la dispoziție.

_2EM6318

Activitățile au fost împărțite în 4 ateliere, 3 dintre ele pe circuit, de condus, și unul de teorie, în care ne-au fost explicate detaliile tehnice ale noilor anvelope.

Primul workshop a fost o simulare de trafic urban cu tot ce include un oraș: semafoare, bicicliști, pietoni grăbiți, situații neprevăzute. Deși a fost o zi frumoasă, cu soare, pe jos era apă, multă apă, aspersoarele aruncau apă și simulau o vreme ploioasă. Și ca treaba să fie și mai interesantă, toate surprizele orașului apăreau instant. Decorul bine amenajat era ascuns de paravane, astfel că doar când ajungeai cu mașina în acele situații aveai să te pregătești pentru fiecare dintre ele și bineînțeles, să frânezi sau să eviți o situație. Prin acest traseu urban, aveai să treci de două ori, prima dată cu un VW Golf, apoi cu un Mercedes E220. Modele diferite de mașini și desigur, diferite dimensiuni de anvelope. Turanza T005 înlocuiește anvelopa T001 EVO și este disponibilă în peste 140 de dimensiuni, de la 14 inch până la 21 inch. Aceasta, împreună cu anvelopa  DriveGuard, acoperă întregul segment de piață.

_1EM1376

Deși pe jos stratul era gros de apă, anvelopele au răspuns foarte bine la frânare, n-au rupt aderența chiar și în situația când masele de greutate difereau. Curbe strânse cu opriri bruște, pietoni pregătiți să fugă pe trecerea de pietoni, totul în condiții de ploaie. Cel mai mult contează atenția și reacția șoferului dar extrem de important este ca anvelopa să fie de calitate și certificată, iar Bridgestone a aratat că te poate salva dintr-o asemenea situație. Aici a dovedit că nu întâmplător este cea mai bună din clasa ei, pentru aderență pe teren umed primind gradul A și pentru rezistență la rulare gradul B. Densitatea canelurilor în blocuri și distribuția canelelor în secțiunea central a benzii de rulare au asigurat drenajul eficient al apei. În astfel de condiții, cei de la Bridgestone aveau să ne demonstreze că distanța de frânare a noilor anvelope este mai scurtă cu 2,3 m, în comparație cu alte anvelope concurente.

_2EM6632

Al doilea atelier de lucru avea să se desfășoare pe un circuit-inel simulând ploaie abudentă. De data asta, aveam să conducem un Audi TT quatro. 5 ture de circuit au fost suficiente cât să simți cum mașina subvirează, chiar dacă circuitul și condițiile meteo nu-ți permiteau să prinzi viteză prea mare. În asemenea condiții, Turanza T005 a păstrat corect traiectoria.

_1EM1379

Ultima activitate pe circuit a fost alături de un instructor Bridgestone care ne-a invitat să testăm noile anvelope de pe scaunul copilotului. În timpul turelor pe circuit, ne-a explicat ce performanțe excepționale aduce noua anvelopă, că asigură un consum scăzut de carburant dar și cum să deții controlul pe carosabil atunci când ești pus în situații neprevăzute, chiar și în cele mai ploioase zile.

_2EM7259

Pentru că totul s-a petrecut repede pe circuit, nu ne-am putut da seama și cât contribuie la reducerea consumului de carburant, însă îl credem pe producător, pe cuvânt. În ceea ce privește calitatea și performanța lor, de-astea ne-am lămurit, T005 este o anvelopă  ce își merită statutul de premium.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *