Celulele stem, noi șanse la viață!

Celulele stem  reprezintă posibilitatea unei noi șanse la viață, bineînțeles…dacă ar fi nevoie de ele, și o alegere a memei într-un singur moment posibil : la naștere.

Acestea ajută în tratarea unei serii de boli (cancer, boli ale sângelui, boli imunologice, metabolice, neurologice), leziuni și alte afecțiuni legate de sănătate. Există un număr de peste 80 de boli în al căror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Potențialul lor este evident în utilizarea celulelor stem din sânge pentru a trata bolile sângelui, o terapie care a salvat viața a mii de copii cu leucemie; și poate fi văzut în utilizarea celulelor stem pentru grefele de țesut pentru a trata boli sau leziuni ale osului, pielii și suprafeței ochiului.

IMG_6394

Studii clinice importante care implică celule stem sunt în curs de desfășurare pentru multe alte situații, iar cercetătorii continuă să exploreze căi noi folosind celule stem din medicină.

Celulele stem funcţionează ca un sistem de reparare a corpului, având capacitatea de a crea țesut și putând înlocui, virtual, orice celulă a corpului.

Am ales să apelez la această procedură nu pentru că ”se face” sau ”este la modă”. M-am gândit că este un moment și o decizie importantă prin care eu îmi pot proteja și ajuta copilul și familia împotriva unor posibile îmbolnăviri viitoare. Și la nașterea Anei, în 2008, am prelevat celule stem. Stocarea celulelor stem ale copilului meu în momentul nașterii este o oportunitate ce apare o dată în viață pentru a păstra o resursă valoroasă, care la un moment dat ar putea fi necesară în tratamentul unei boli grave. Sper din tot sufletul să nu fie nevoie de ele niciodată, dar ele sunt acolo, oricând, pentru a ne ajuta.

5B3W3597

Pentru prelevarea de celule stem, eu am optat, după o informare amănunțită,  pentru STEM SURE, prima companie vestică de celule stem, ce funcționează în România încă din 2009. Este o companie puternică, cu o echipă tânără, profesionistă și dinamică.

Compania oferă părinților români servicii medicale la standarde europene în domeniul recoltării, procesării și stocării de celule stem hematopoietice și mezenchimale, reprezentarea BIOVAULT fiind un pas firesc în continua dezvoltare a produsului de celule stem pe care îl pune la dispoziția părinților. Serviciul oferă atât procesarea și stocarea celulelor stem hematopoietice și mezenchimale cât și maxima garanție de acceptare a probei de celule stem oriunde în lume, grație acreditării JACIE pe care o detine banca engleza.

Sunt îndrăgostită de tehnologie pentru că, precum aviația, aceasta îmbunătățește viețile sau chiar le salvează, așa cum e și cazul transplanturilor cu celule stem. Spun asta deoarece, ca orice femeie care așteaptă un copil, și de această dată, ca și în cazul celuilalt copil, m-am hotarât să recoltez celule stem și am fost uimită să văd cât de mult a evoluat tehnica procesării celulelor stem recoltate la naștere. Am observat că, dacă la început, ca și în aviație, totul se desfășura manual, între timp s-a ajuns la sisteme automate și că, cel puțin în cazul băncii engleze de celule stem pe care am ales-o pentru copilul nostru, sistemul automat de procesare este îmbogățit de expertiza umană, asemenea mâinii  ce stă pe manșă chiar dacă aterizarea poate fi făcută automat.

IMG_7632

Si ceea ce mi-a plăcut în plus în acest domeniu, este că din multe puncte de vedere îmi aduce aminte de aviație. Aviația a trecut de la simpla elice la reacție și cine știe ce ne mai așteaptă :).

Acum câțiva ani am recoltat celule stem pentru fetița mea cea  mare. Nu exista decât recoltarea de celule stem hematopoietice, adică cele din sângele cordonului ombilical care tratează leucemii și limfoame. La bebele pe care-l aștept acum voi recolta ceva în plus: celule stem mezenchimale. La această soluție avem acces de mai puțin de 5 ani și gândiți-vă că aceste celule au potențial să fie folosite în reconstrucția de țesuturi și de organe.

Celulele stem pot fi percepute ca o ”asigurare” pentru viitorul sănătos al copilului și familiei mele.

Stem Sure

 

1 thought on “Celulele stem, noi șanse la viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *