1, 2 sau 3 copii prin fertilizare in vitro? (II)

După cum am spus și în articolul Drumul de la infertilitate la familie, am continuat discuția avută cu doamna doctor Cezara Bucur (clinica Columna Medical Center), unul dintre cei mai pregătiți medici în materie de FIV din România, pe un subiect la fel de important despre sarcina multiplă obținută prin fertilizare în vitro și implicațiile ei, precum și despre natalitatea în zilele noastre.

Dr Cezara Bucur: Vizavi de sarcina multiplă, e frumos când vezi gemeni, tripleți, dar, din punct de vedere medical și obstetrical, sarcina multiplă este un eșec al fertilizării in vitro. Ca să înțelegeți, orice sarcină multiplă este sarcină cu risc. Gemelara să zicem că mai merge, dar tripleții prezintă un risc major. Riscul este de naștere prematură, de internări în timpul sarcinii, complicații, desprindere de placentă, retard de creștere, hipertensiune și preeclampsie. De aceea, în principiu, eu nu îmi doresc neapărat o sarcină multiplă și în ultimii 2 ani de zile am trecut la un protocol intern și transferăm un singur embrion de ziua a cincia pentru a evita sarcina multiplă. Dacă pacienții insistă chiar după ce au fost informați de aceste riscuri la care sunt expusi, eu nu pot să le interzic. Belgienii, acum ceva vreme, au făcut un calcul foarte simplu și au zis așa: ”ne costă foarte mult îngrijirea copiilor prematuri și atunci noi vă decontăm 5 proceduri de fertilizare in vitro, dar nu mai aveți voie să transferați mai mult de un embrion”. Și așa se face în toată lumea civilizată. La noi, pacientul consideră că dacă transferi mai mulți, șansele sunt mai mari. La o pacientă tânără sunt studii că dacă transferi un embrion de ziua a cincia sau 2 embrioni, nu e nicio diferență de rată de succes. Doar că riscul de a fi sarcină multiplă e de 3 ori mai mare când transferi 2. Bineînțeles, după 40 de ani nu riști atât de mult transferând 2 embrioni pentru că rata de anioploidii crește, ajungând de la 20-30% până la 60% la 40 de ani, chiar 80% peste 40 de ani. Si atunci, poți să transferi la paciente mai în vârstă mai mult de un embrion, chiar 2 embrioni. Pentru că  să știți că la pacientele tinere, din doi blastociști, unul sigur este euploidic, la cele între 38-40 de ani din 3 ai unul bun, și la cele peste 40 de ani  îți trebuie 5 pentru a fi unul bun. De aceea, poți să transferi mai mulți embrioni, fără riscul de a avea sarcină multiplă la paciente mai în varstă. La cele tinere doar riști să se prindă amândoi. În ce privește sarcinile de gemeni vizigoți, care nu semană și pot fi de sex diferit, mai există varianta în care tu transferi un embrion și el se divide în două și apar acei gemeni zigoți, identici, care provin din aceeași celulă, sunt clone, de fapt. Acest fenomen nu poate fi controlat. Eu am avut caz de tripleți monozigoți, 3 fetițe, dar sarcina este cu risc mare și noi ne considerăm extrem de norocoși dacă ii ducem 32 de săptămâni. Noi întotdeauna sfătuim pacienta că mai bine încearcă mai multe transferuri cu unul singur. Și așa mai apar surprize când transferăm unul singur și te trezești cu 3. Și chiar am fost șocată atunci :).

În ceea ce privește sarcina unică, gemelară sau cu tripleți am văzut cum China a implementat un program prin care să se nască mai mulți băieți. Este o rată fetițe-baieței?

Dr. Cezara Bucur: Nu. Nu există.

În gradiniță și în școală la fiica-mea sunt mai multe fete decât baieți. Din 12 copii sunt 8 fete și 4 băieți.

Dr. Cezara Bucur: E o întâmplare.  La fiica mea în clasă este exact invers. Sunt doar 5 fete și 15 băieți. Și toate sunt baiețoase, că trebuie să le țină piept. 🙂 Depinde. Rata, în ceea ce privește sexul, este absolut aleatorie. Bineînțeles că poți să îți alegi sexul, dacă vrei asta. În toate țările civilizate, selecția de sex este interzisă. În Europa, cred că numai în Albania este permisă selecția de sex. Dar, poți să afli sexul înainte de a transfera, se face biopsie de trofectoderm din blastocist și poți afla, pe lângă normalitatea embrionului, dacă are un X sau un Y, dacă este băiat sau fată. Sexul poate fi aflat înainte de a transfera embrionul. Nu este legal. Este legal doar dacă ai o boală genetică X sau Y linkată, care se transmite doar la fetițe sau la baieței, și, poți să alegi sexul copilului cu un scop medical, ca să eviți un copil bolnav. America are un protocol puțin mai flexibil. Acolo ți se permite alegerea sexului doar dacă ai 2 copii deja de același sex și pentru a se crea un echilibru în familie, poți alege sexul bebelușului. Se numește family balancing .

 A mai crescut rata natalității în ultimul timp?

Dr. Cezara Bucur: Demografic? Nu. Este o iarnă demografică în toată lumea. Cu cât țara este mai dezvoltată, cu atât este mai tragică situația. În România nu e mai rău, nici mai bine. Estimările spun că până în 2050 se va diminua populația cu aproximativ 5 milioane, dacă continuăm să avem o creștere generală de 1,2. Nici nu sunt stimulate cuplurile tinere să facă copii. După ce mai prind rădăcini, încep problemele și nu mai pot, și așa ne învârtim într-un cerc vicios. Și, din păcate, în România, spre deosebire de alte țări, nu există atâta atenție în ceea ce privește viitorul. Noi suntem generația de decreței.

În ceea ce privește persoanele de etnie romă, care nasc foarte mulți copii, ce puteți spune?

Dr. Cezara Bucur: Am atât de mulți pacienți de etnie romă care se confruntă cu probleme de infertilitate de nu îți poți imagina. Nu există lună să nu am 2-3 cupluri de etnie romă. Se confruntă cu aceleași probleme, ca noi toți. Vi se pare că fac mulți, pentru că cine poate nu face unul, face 4-5-6-8-10. Dar cine nu poate, nu poate nici la ei.

205133maxim

Și cei din zona rurală?

Dr.Cezara Bucur: Oooo… La fel. Eu am pacienți din toată țara. Nu există nicio diferență între urban, rural, etnie, dezvoltare, țară, toți ne confruntăm cu aceleași probleme. Poate etiopatologia, cauzele pot fi diferite, de exemplu nu am văzut foarte multă endometrioză la persoanele de etnie romă, în schimb, văd mai multă endometrioză la pacientele tinere din mediul urban. În schimb, văd foarte mult ovar micropolichistic și foarte multă patologie masculină la etnia romă.

Endometrioza este o problemă primordială în țările dezvoltate, în țările europene este o nenorocire și debutează la fetele foarte tinere, de 20-21 de ani. Cauzele declanșatoare sunt genetice, alimentația, modul de viață. Am fost la un congres pe ovar micropolichistic în Dubai și 70% din populația feminină are diferite forme de ovar polichistic. Diferă patologia sau cauza dar, cu siguranță, nimeni nu este scutit. Nimeni. Singurul avantaj al persoanelor de etnie romă, spre deosebire de noi este că vin devreme și sunt rezolvabili.

Păi dacă se căsătoresc la 15-16 ani…

Dr. Cezara Bucur: Bingo! Asta este. Eu am soluții pentru acești pacienți. Dar dacă vii la 45 de ani și crezi că eu sunt Dumnezeu și îți pot rezolva problema…NU POT. O bună parte din paciente, cam 30% sunt cele trecute de 30 de ani, cărora eu nu mai am ce să le fac. Singura soluție ar fi să apeleze la niște ovocite donate. Dar, pe viitor se vor face din celule stem, sigur. Ce făceam eu în urmă cu 20 de ani nu se compară cu ce se testează acum.

COLUMNA okIMG_5889

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *