Scolioza la copii! Un interviu realizat cu medicul Alexandru Thiery

Prin prisma celor trăite de noi în care am căutat cu disperare informații despre scolioză, mai jos, un interviu cu medicul Alexandru Thiery, pe înțelesul tuturor, despre scolioza la copii!

Foto: Clinica Recover

Cum s-a desfășurat intervenția chirugicală?

A decurs absolut normal, cum ne așteptam de la bun început. Avantajul intervenților pentru scolioză constă în faptul că sunt niște intervenții pe care o le poți plănui dinainte, asta înseamnă ca sunt extrem de standardizate, din acest motiv pot fi făcute cu robot chirurgical. Robotul este un sistem foarte precis, nu este neaparat foarte inteligent, este foarte precis care poate să facă cu maximă acuratețe manevre reproductibile. Fiind o intervenție foarte standardizată poate fi făcută cu un robot.

foto: Clinica Recover

În general în chirurgie intervențiile care pot fi plănuite cu acuratețe dinainte sunt intervenții cu un risc mic de complicații pentru pacient pentru ca toate deciziile se iau la rece înainte de a intra în sală. În general deciziile luate sub presiunea unui incident, accident intra-operator, pot fi câteodată grevate de o oarecare eroare, iar atunci cu toții preferăm să avem operații pe care le putem plănui cu amănunt dinainte.

Spitalul Monza este singurul spital din România cu chirurgie robotizată?

Nu. Sunt multe spitale în România care au roboți chirurgicali, dar roboții chirurgicali sunt de mai multe tipuri. Majoritatea roboților chirugicali aflați în utilizare clinica curentă sunt roboții de tip DaVinci, roboții pentru chirurgie viscerală, pentru chirurgie generală, urologie, chirurgie toracică. Roboții aceia sunt de fapt o prelungire a mâinii, un chirurg poate folosi de fapt mai exact în același timp mai multe mâini, și sunt extrem de preciși, beneficiază de o optică cu o magnificare extraordinară a imaginii și de o optică 3D de foarte bună calitate. Spre deosebire de acești roboți, robotul pentru coloană, noi folosim robotul Mazor, este considerat standard acum în chirurgia spinală robotică, este cel mai vechi, utilizat și cunoscut robot la nivel mondial, un robot de chirurgie spinală este de fapt un braț de robot industrial, un CNC Machine, un brat robot industrial programabil care va efectua cu o foarte mare acuratețe traiectoria pe care punem șuruburile.

foto: Clinica Recover

Asta face un robot spinal, ne permite să ne plănuim traiectoria șuruburilor intra-operator, iar apoi execută această traiectorie cu maximă acuratețe. Iar când spun lucrul acesta mă refer la faptul că un șurub spinal se pune foarte aproape de niște structuri vitale, măduva spinării, nervii spinali, aorta, vena cavă, pleura, plămânul, rinichi s.a, într-o zonă cu rapoarte anatomice foarte importante, iar atunci e extrem, extrem de important să avem foarte mare precizie în traiectoria șuruburilor spinale.

Există doi roboți Mazor în România, primul la Iași, în anul 2019, la Spitalul Oblu, un spital de neuro-chirurgie, iar al doilea la noi. În Europa sunt 22 de roboți spinali în funcțiune în acest moment, în SUA peste 700, asta arată o diferență enormă la rata de adoptare a noilor tehnologii între bătrânul continent și America, iar echipa noastră de chirurgie spinală este singura din Europa Continentală care operează scolioză robotică, asta ne diferențiază de alte echipe și malformații congenitale, inclusiv copii foarte mici, am operat robotic cel mai mic copil din lume, de un an și opt luni, în ianuarie anul acesta pentru o tuberculoză vertebrală severă, venise paralizat și din fericire am reușit să intervenim destul de repede, iar în momentul de față copilul aleargă, merge, ne-am bucurat foarte mult că am reușit lucrul ăsta.

Foto: Spitalul Monza

Care e diferența dintre robotul DaVinci și MazorX?

DaVinci și MazorX sunt tehnologii complet diferite și pentru utilizări complet diferite. DaVinci e folosit în chirurgia viscerală, pentru un cancer de colon, chirurgie bariatică, tumori de prostată, tumori pulmonare. DaVinci e un sistem care disecă cu foarte multă precizie, iar Mazor X e un sistem care găurește cu foarte multă precizie. E ca diferența dintre foarfecă și bormașină, DaVinci e foarfeca, iar Mazor X bormașina.

Cum se manifestă scolioza toraco-lombară propriu zisă și care sunt semnalele cele mai alarmante?

Scolioza este o boală care nu doare, cel puțin în copilărie nu doare, la vârsta adultă da. Poate asta e și problema că dacă ar durea s-ar observa mai repede. De cele mai multe ori apare în perioada adolescenței când copiii sunt văzuți din ce în ce mai rar dezbrăcați de către părinți. De aceea, cel mai frecvent scoliozele sunt diagnosticate toamna când familiile se întorc de la mare, atunci parintii au ocazia să-și vadă copilul dezbrăcat pe plajă. Se manifestă printr-o deformare a toracelui, spatele se strâmbă, se observă cel mai frecvent când copilul se apleacă în față.

Se observă atunci așa numita gibozitate adică proeminența costală în special pe partea dreaptă dată de rotația vertebrelor. Deci asta e ceea ce se observă în general, o proeminență a coastelor, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, o asimetrie a toracelui, iar o probă simplă pe care o pot face și părinții pentru a observa o eventuală scolioză este să-și pună copiii să se aplece înainte (un asa numitul Adams forward bending test) și să se uite din spate să vadă dacă toracele este simetric stanga dreapta sau nu. Dacă observa o asimetrie flagrantă, atunci este bine să mergem la medic să fie examinat copilul.

Foto: Qbebe.ro

Ce plan de tratament i-a fost prescris Anei?

După majoritatea intervenților chirurgicale de scolioză, de chirurgie spinală, pacientul intră într-un program de recuperare care inițial se referă la redobândirea activităților uzuale, acelea de a face gesturi absolut obișnuite, de a se întoarce de pe o parte pe alta, de a se ridica în șezut, în picioare și să meargă pentru că e totuși o intervenție chirurgicală care presupune disecția unui mase musculare importante, lucru care duce la ceva contracturi și dureri post operator, dar trebuie să se obișnuiască și cu noua poziție dată de corecția scoliozei pentru că până în momentul corecției creierul credea că drept este ceea ce era strâmb. In momentul în care se schimbă în mod radical coloana, creierul are senzația că coloana este strâmbă, iar pacienții îmi spun de multe ori chestia asta.

Foto: Clinica Recover

E o perioadă de ordinul zilelor până când se obișnuiesc cu noua postură și după aceste câteva zile post-operatorii puțin mai dificile, pacientul devine din ce în ce mai vioi, se mișcă din ce în ce mai bine, în general în ziua 6,7 urcă scări pentru a se antrena, toate activitățile uzuale, o luăm de la simplu la complicat. În momentul în care îl externăm va veni o perioadă de câteva săptămâni la recuperare în clinică pentru a corecta dezechilibrele restante. Pentru că chirurgul nu poate să controleze decât coloana, dar există umerii care pot fi dezechilibrați, există șoldurile care pot fi dezechilibrate, iar în cazul Anei am optat pentru o fuziune toracală selectivă, în sensul că am operat doar curbura toracală pentru că curbura lombară este foarte flexibilă și de cele mai multe ori o curbură lombară flexibilă se va corecta luându-se după curbura toracală în mod reflex.

Iar atunci am preferat să lăsăm coloana lombară liberă și mobilă, cred că este foarte important pe termen lung lucrul acesta, mai ales că te uiți puțin și la copil că vine așa dintr-o familie sportivă și te gândești că poate în viitor va vrea să facă nu neapărat sport de performanță, mă refer la o activitate fizică susținută și pentru lucrul ăsta e foarte bine să ai cât mai multă mobilitate. În cazul Anei am ales o tehnică chirurgicală care implică, din punct de vedere al chirurgului, un calcul foarte atent al nivelului de instrumentație și o apreciere globală a contextului pacientului, iar pentru pacient implică un efort susținut post-operator de echilibrare a micilor deformări restante care nu au legătură directă cu coloana.

Există posibilitatea ca această afecțiune să revină dacă recomandările și tratamentul nu sunt respectate întocmai?

În momentul în care vorbim despre o scolioză operată recidiva este imposibilă. Ce se poate întâmpla însă, și revin la cazul particular al Anei, ce se poate întâmpla într-o fuziune toracală selectivă este ca curbura lombară să se agraveze. Asta se poate întâmpla foarte rar, dacă nu sunt făcute bine calculele. În experiența mea am avut un singur caz unde a trebuit să intervin într-o a doua etapă pentru a corecta și curbura lombară și fac fuziuni selective în momentul acesta de rutină, e prima opțiune în mintea mea de ortoped care își dorește să prezerve cât mai mult mobilitatea.

Foto: Clinica Recover

Zona operată nu are cum să recidiveze, este imposibil să se strâmbe implanturile alea, vorbit totuși de niște tije de crom-cobalt de 6 mm grosime și de niște șuruburi foarte țapene, dar există posibilitatea, în cazul unor pacienți care au boli metabolice ale oaselor, să se smulgă Doamne Ferește implanturile din oase, se poate întâmpla lucrul ăsta, la copii cu scolioze sindromice sau în cazul în care nu se face o instrumentație suficient de solidă cu suficient de multe implanturi sau implaturile nu sunt plasate în poziție optimă, iar acest lucru se întâmpla mai frecvent în perioada de chirurgie spinală neghidată, atunci când făceam tehnica free-hand clasică, fără a ne folosi de vreun mijloc de ghidaj cum ar fi neuro-navigația sau robotul. Atunci da, este posibil să nu pui șurubul pe traiectoria optimă și acesta să se smulgă, dar pentru a compensa aceste riscuri întotdeauna punaem un număr suficient de mare de șuruburi pentru a fi siguri că per total monatajul va fi foarte bine așezat și foarte rezistent.

Implantul nu o împiedică dacă coloana mai trebuie să se dezvolte?

Depinde de vârsta copilului și de cât timp mai are de crescut. Dacă e vorba de un copil mic care mai are mult de crescut, atunci nu putem să facem ceea ce am făcut în cazul Anei și să anume o fuziune spinală. Coloana va trebui să fie ghidată în creșterea ei. Închipuiți-vă un arac care ghidează creșterea unei plante încurbate. Aracul va ajuta să crească planta drept, așa facem și în cazul unor scolioze cu debut la vârstă mică.

Să presupunem că e vorba despre un copil de șase ani, cu o scolioză suficient de severă care să necesite chirurgia, pentru care tratamentul conservator este deja depășit, atunci vom putea să punem un implant de creștere, asta înseamnă o priză sus cu șuruburi, o priză în partea de jos, iar la mijloc două tije care vor fi alungite prin intervenții chirurgicale succesive la un interval în medie de un an, pe toată perioada creșterii, până în momentul în care coloana nu mai are mult de crescut, iar atunci putem face o fuziune osoasă, dar aceste scolioze cu debut precoce sunt foarte rare, maxim 5 % din totalul scoliozelor. Pentru majoritatea scoliozelor, chiar dacă mai este ceva creștere restantă, aceea e nesemnificativă și implantul spinal nu are un impact asupra creșterii restante.

Despre dr Alexandru Thiery

Eu de multă vreme fac chirurgie spinală, dar acum fac aproape în exclusivitate chirurgie spinală și fac mult mai multe lucruri de chirurgie spinală, nu doar scolioze. Avem malformații congenitale, partea de scolioze e partea cea mai simplă în chirurgia spinală, mă refer care se operează atunci când trebuie să se opereze, cum e cazul Anei. Astăzi am văzut un pacient operat acum trei luni, cu o scolioză de 119 grade.

Foto: Kanal D

Am socotit un lucru, de la începutul anului până acum, în fiecare săptămână, cu excepția vacanțelor sau a concediului, am operat câte o scolioză de peste 100 de grade, ceea ce este enorm. Oamenilor le este frică de operație, le amână, asta si din cauza lipsei de informatii despre aceste interventii chirurgicale. Astăzi a venit o domnișoară de 20 de ani să o văd cu o scolioză de 90 de grade, scolioză care a avut debutul acum 7 ani când avea 50 de grade, atunci a fost observată. Una era să o operez la 50 de grade, alta e la 90 de grade. Acum regretă că nu a venit atunci.

Dr. Alexandru Thiery / Medic Primar Ortopedie Pediatrică

Fellow in spinal surgery of UZ Gent / European Spine Diploma

Pentru consultații la medicul Alexandru Thiery:

Clinica Recover: 0723 652 335 / [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *