Gustos și sănătos în farfuria din spital

Știți ce rol important are mâncarea în recuperarea mai rapidă a copiilor bolnavi, mai ales atunci când se află în spital?  De cele mai multe ori mâncarea din spitalele de pediatrie nu e tocmai cea mai bună și asta reprezintă o mare ”durere” pentru părinții care trebuie să-i vadă pe cei mici suferind.

Din acest motiv, Asociația „Din Grijă Pentru Copii”, cu sprijinul Asociației Române de Educație în Alergii (AREA), al Asociației „Lumea Emei” și al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, a lansat programul pentru îmbunătățirea meniurilor din spitalele de copii – „Gustos și sănătos în farfuria din spital”.

Acest program a debutat chiar în această lună, în septembrie, la Spitalul clinic de copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București. Faza pilot a acestui proiect se va desfășura pe parcursul a șase luni, timp în care o echipă formată dintr-un nutriționist, un bucătar, dar și specialiști în nutriție medicală vor implenta noi meniuri în bucătăria spitalului.

„De fiecare dată când suntem puși în fața unui proiect inovator precum acesta, ne dăm seama de impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra calității vieții pacienților noștri. Copiii merită cele mai bune condiții, nu doar din punct de vedere medical, dar și în ceea ce privește alimentația lor. Așa cum tratamentele medicale sunt esențiale, la fel este și nutriția adaptată nevoilor lor. Ne alăturăm cu entuziasm acestei inițiative și suntem convinși că va aduce o schimbare semnificativă în bine”, declară Mariana Enescu, manager general, Spitalul Victor Gomoiu.

Totul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gustului și a calității mâncării oferite copiilor, iar în același timp se vor crea și meniuri speciale pentru pacienții care suferă de anumite alergii alimentare și respiratorii.

„Din grijă pentru bunăstarea fizică și emoțională a copiilor, ne propunem să schimbăm meniurile din spitalele de pediatrie, adăugând nu doar culoare și gust, dar și siguranță alimentară pentru micii pacienți cu alergii. Știm că o alimentație corespunzătoare accelerează vindecarea, iar în cazul copiilor, acest lucru e și mai evident. Începem cu un spital, apoi continuăm cu încă unul și încă unul! Suntem la început, dar planul e puternic, etapele de lucru stabilite și echipa fantastică”, spune Victoria Olteanu, președintele Asociației Din Grijă pentru Copii.

Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” are mai multe obiective printre care realizarea de cursuri tehnice de gătit cu personalul din bucătăriile spitalelor de pediatrie, sesiuni de consiliere în dietetică și nutriție, utilarea spitalelor cu aparatură de specialitate, etichetarea preparatelor și schimbarea modului de transportare a porțiilor de mâncare în salon, suplimentarea costului meniului clasic cu ajutorul partenerilor.

Bineînțeles, acesta este doar începutul, căci planul acestui proiect este de a se extinde în cat mai multe spitale de pediatrie din țară și astfel fiecare copil care trece prin momente delicate să poată să primească o alimentație sănătoasă și echilibrată în timpul în care se află spitalizat.

„Am lucrat îndeaproape la elaborarea acestui meniu pentru a mă asigura că răspunde în totalitate nevoilor copiilor aflați în spital. Este esențial să înțelegem că alimentația poate fi atât

medicament, cât și mângâiere pentru suflet, mai ales în momentele dificile. Mă simt onorată să fac parte din acest proiect și sunt entuziasmată de rezultatele pe care le vom vedea”, spune Chef Laura Eremia.

Companiile care doresc să sprijine proiectul pot accesa site-ul:

https://dingrijapentrucopii.ro/gustos-si-sanatos-in-farfuria-din-spital/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *