Băieții care-ți bat la ușă cu…berbecul: SIAS. :))

Când vedem la știri “mascatii”, știm că materialul care urmează este despre sechestrare de persoane sau despre anihilarea celor mai periculoase grupări infracționale. Ei sunt SIAS, unitatea de elită a Poliției Române și este cea mai experimentată dintre toate Forțele Speciale din România.

Cu o istorie de 21 ani, această unitate de elită a fost fondată în cadrul unui nucleu incipient de luptă împotriva crimei organizate. SIAS intervine prin metode și procedee specifice pentru eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite, sechestrate sau lipsite de libertate în mod ilegal. Îi vedem destul de des în jurnalele de știri, atunci când luptătorii intervin în nucleul interlopilor, reușind să captureze clanuri întregi. Tot ei intervin și pentru prinderea și imobilizarea persoanelor care se opun legal prin violentă sau folosirea unor arme de foc, substanțe explozive, toxice sau periculoase, ori a altor metode distructive. Deși mașinile nu sunt cele mai performanțe, ei se folosesc de cele câteva pe care le au în dotare, respective 20 de autospeciale și 8 turisme.

m1

Întâlnirea noastră a avut loc, într-o zi friguroasă de noiembrie, în poligonul de trageri Joita, acolo unde ei se antrenează cel puțin de două ori pe săptămână. La intrarea în poligon, aveai senzația că Poliția este prezentă pentru a captura un clan de mafioți. Girofarurile mașinilor Mercedes Vito erau în funcțiune iar ușile erau deschise, parcă atunci au sărit luptătorii din ele. Pentru mine, nu era prima dată când intram în gașca lor, sunt o veche prietenă a Poliției Române și de-a lungul timpului, am mai fost alături de ei la câteva acțiuni.

dsc_0302

Urma să mă alătur din nou trupelor SIAS și să particip efectiv la antrenamentele din poligon. Deși întâlnirea fusese programată pentru ora 9, când am ajuns acolo acțiunea era în toi. Întâi am avut parte de un scurt briefing asupra programului zilei, acesta fiind structurat pe trageri în poligon apoi simulări de intrare într-un imobil, pentru capturarea unei grupări infracționale.

m2

Nu am multe pasiuni, însă armele au fost una din ele iar de data asta aveam ocazia să mânuiesc un pistol mitralieră. HK MP5 A5 este una din “ustensilele” de lucru sau antrenament ale trupelor speciale iar în ziua aceea, a fost arma cea mai folosită în antrenament. Când am pus arma pe umăr, tremuram, nu știu dacă de frig sau de emoții însă foarte repede m-am obișnuit cu ea și cât ai zice “pac”, am scăpat și de emoții. MP5 este o armă semi-automată, cu lunetă, nu foarte grea însă focusul lunetei te ajută să găsești ușor ținta. Nimerind toate țintele din prima, am zis că ori sunt un trăgător destul de bun, ori arma prin construcția ei te ajută mult. Adevărul probabil că era la mijloc… 😉

m5

A urmat simularea de intervenție într-o incintă aflată lângă poligon. Umăr la umăr și cu o tactică bine stabilită, s-a trecut la fapte. Într-o deplină liniște, trupele s-au mișcat și au pătruns în incintă. Fumigenele au fost primele “semnale” ale Poliției că mai apoi, zona să fie împânzită de luptători. De data asta, Glockul  17 a fost arma folosită în intervenție. Echipamentul complet de intervenție a unui luptător ajunge să cântărească până la 30 kg. Vesta antiglonț și echipamentul balistic te obligă să ai o condiție fizică impecabilă, altfel nu ai cum să reziști.

m9

Luptătorii SIAS sunt recrutați din rândul foștilor sau actualilor sportivi de performanță sau sunt deja polițiști cu experiență care prezintă calități deosebite și care într-un fel sau altul pot face față misiunilor unității. Tineri de până-n 35 ani ani vor fi supuși la o sumedenie de țeste, fizice sau psihologice, medicale sau de abilități în folosirea armelor. După recrutare, luptătorii urmează un curs de formare și adaptare în cadrul SIAS. În momentul de față nu au nici o fată în rândul luptătorilor, dar sunt câteva ce ocupă poziții neoperative, În trecut, au fost și două fete însă viața de luptător SIAS este foarte dură. Cu toate acestea, una dintre fețe a plecat în teatrul de operații, în Kosovo.

m10

Ca să fii luptător SIAS trebuie să îndeplinești câteva calități: să fii apt fizic și profesional pentru acest tip de activitate, să te poți adapta și concentra, să ai o capacitate mare de a cuprinde, analiza și de a acționa rapid și lucid situațiile de criză. După recrutare, urmează o perioadă de 6 luni de probă cu un program intensiv de pregătire, antrenamente zilnice dar și cu ședințe bisăptămânale de tragere cu armamentul individual. Pe lângă asta, există și pregătirea alpiniștilor de intervenție. Dacă ai rău de înălțime, nasol!, nu vei putea fi niciodată luptător de intervenție iar dacă ți-e frică de apă, ei bine ca viitor ofițer trebuie să fii și un scafandru bun. Nu este deloc ușor să ajungi luptător SIAS dar nu este nici imposibil. Dar nu uita un lucru: sunt cei mai buni pentru că sunt cei mai duri!

img_2554

Foto: Bogdan Paraschiv / 4x4adventure.ro

 

 

1 thought on “Băieții care-ți bat la ușă cu…berbecul: SIAS. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *