Dunlop Romanian Superbike – ultima etapa din 2015

Vineri 2 octombrie au inceput pregatirile pentru ultimele curse, pe MotorPark aveau loc antrenamente. Daca vineri n-au fost decat jumatate din pilotii ce aveau sa concureze duminica, ei bine sambata la antrenamente erau aproape toti. Vineri a fost o zi in care totul a decurs normal, toti erau relaxati, pilotii isi faceau antrenamentele fara prea mari presiuni.

14 29

Sambata insa, situatia se schimbase. Deja toti intrau in febra pregatirilor, la boxe mecanicii faceau ultimele verificari. Dupa tururile de incalzire de data asta cronometrate, au inceput calificarile. Nu am eu prea multa experienta in motociclism, dar ma uitam la ei cu mandrie, toti frumosi, ambitiosi, devotati echipelor si motocicletelor lor. Viata insemna pasiune iar pentru ei, pasiune insemna motociclismul. E mare lucru sa ai pasiuni, sa stii cum sa-ti „colorezi” frumos viata. Cei mai multi dintre ei fac eforturi mari pentru a rezista in acest sport, eforturi financiare – si sunt de admirat ca prefera sa investeasca in motocicleta si echipament, decat in ei insisi. Chiar daca motociclismul este un sport mai spectaculos decat Formula 1 -a spus-o insusi Niki Lauda – la nivel national rezultatele nu prea se vad decat la nivele de trofee, dar conteaza pentru palmares.

32

Duminica dimineata la ora 9 eram deja prezenta pe circuit si aveam emotii. Nu stiu de ce aveam emotii, doar nu „incalecam” niciun motor. De cand am cazut cu motorul, am ramas cu o spaima si recunosc, mi-e frica. Ca mi-e frica ca pasiunea sa nu renasca si sa devin din nou dependenta de motocicleta, sau teama ca iar o sa cad, nici nu vrea sa stiu! Stiu doar ca in duminica aia aveam emotii. Asa frumos era la circuit, am intrat cu Jaguar-ul meu in parcare, am facut un tur prin fata boxelor si admiram. Usor usor, intram in febra competitiei. Am parcat felina, mi-am luat poseta si cu inima in dinti, am intrat in boxa echipei ASL Racing. 4 motociclete galbene si fioroase, parca imi ranjeau. Mhhh! Ma gandeam ca trebuia sa parchez Jaguar-ul langa ele, le-ar fi stat bine impreuna, mai ales ca XE-ul meu urma sa fie safety car-ul acestui eveniment si deci, sa le deschida calea.

4

Pe circuit erau deja incalzirile, nu stiu exact care din cele 5 clase se incalzea insa zgomotul motoarelor imi facea pielea de gaina. MotorPark masoara aproape 4,2 km, iar week-endul acesta se inaugura noua portiune de 800 m de circuit. Aveam si eu un rol destul de important acolo, prezentam evenimentul desi vocea nu ma ajuta prea mult. O laringita punea stapanire pe gatul meu insa cand simteam ca nu mai pot, dadeam pasa colegului meu, Razvan Codorean, jurnalist cu vechi state in motorsport.

7 30

La ora 12 s-a dat startul pentru clasa Hobby, 17 motociclisti erau pregatiti pentru 7 tururi de circuit. Riderii clasei C (debutantii) au mers bine insa doi dintre ei au avut ghinion, motocicletele au cedat si au trebuit sa abandoneze. Publicul se marea de la o ora la alta, insa cei care erau prezenti i-au incurajat si au aplaudat frumos sportivii care terminasera cursa.

12141575_919613351425154_574742978684692528_n

Clasa Rookies 600 a strans la start cei mai putini motociclisti. Putini dar buni, 9 rideri erau gata de spectacol si aveau la dispozitie 10 tururi sa-si adjudece titlu. Interesant este faptul ca desi Adrian Petrovici era la egalitate de puncte cu Dean Gopher, ambii aveau pana in momentul acela 135 puncte, ei bine Dean a plecat din pole position, urmat de Adrian. De ce? Simplu, in calificari Dean a scos un timp mai bun decat Adrian. Pana la final , clasementul intre cei doi a ramas neschimbat.

Clasa Rookies 1000 a strans cei mai multi sportivi, 21 de motociclisti erau gata de cursa. Leaderul acestei clase era Stefan (Bebe) Marinescu urmat de Guy Harel si Iuliu Mihai. Laurentiu Stoiculescu desi avea un deget aproape sfartecat in urma unui accident survenit in service, a intrat in cursa cu degetul bandajat insa cu manusa taiata. In timp ce prezentam sportivii chiar inainte de start, am observat ca-si taiase manusa pentru a lasa liber degetul bandajat. La finalul cursei, disparuse orice urma de bandaj ba mai mult, degetul ii sangera abundent. A fost un risc pe care si l-a asumat si asta din dragoste pentru acest sport. Dupa 10 tururi de circuit, riderii au parasit pista. Bebe era dezamagit, pierduse locul intai insa ramase pe podium, pe locul 3 iar colegii lui de la ASL Team l-au felicitat oricum.

m13

Cursa Supersport 600 a inceput la ora 14.30 si parea ca va fi din ce in ce mai greu. Pentru 12 tururi, 13 piloti trebuiau sa reziste si sa traga tare. Desi a plecat din linia a doua de start, de pe 5, Alin Nasaudeanu conducea cu 25 puncte, insa il desparteau 4 secunde de Dean Gopher care pleca din pole position. Un caz aparte era si prezenta lui Andrei Enescu care trecuse de la clasa 1000, la clasa 600. Victor Mihailescu este un pilot apreciat, un motociclist care impreuna cu echipa Team 33 a facut multe pentru acest sport. Au avut si publicul de partea lor si cu siguranta, au meritat toate aplauzele.

Cursa Superbike Challenge by Tiriac Energy a fost cea mai asteptata. Trecut la „categoria grea”, Daniel Onoriu era vizibil emotionat desi nu recunostea nici in ruptul capului. Era prima cursa pentru el in clasa superioara si ca de fiecare data, logodnica lui, Simona Chitac, a fost prezenta pe circuit pentru a-l sustine.

img_4270

Catalin Cazacu avea un suporter dupa care fetele alergau pentru a face o poza cu el. Liviu Varciu venise sa-si sustina cel mai bun prieten. Ionut Mistode, unul din cei mai buni motociclisti din Romania, avea alaturi cel mai „mare” suporter. Fetita lui in vasta de doar 2 anishori, se invartea cu trotineta in jurul tatalui sau. Micuta Eva este cea mai dulce prezenta din competitiile de moto si probabil ca aceasta va imbratisa cariera tatalui sau. 12 motociclisti erau pregatiti pentru cursa cea mai puternica si cea mai lunga, aproape 58 km pe un circuit greu cu 14 viraje. Toata lumea ii urmarea, era o cursa spectaculoasa iar pe primul tur, batalia s-a dat intre Cazacu si Barda, insa pe turul doi, Cazacu a preluat din nou conducerea. Mistode era foarte aproape de primii doi, insa in turul trei, lucrurile pareau deja parca decise. Cazacu castigase detasat cu 8 secunde in fata lui Barda si Mistode, ceilalti motociclisti sosind fata de primul cu peste 1 minut si 8 secunde.

A fost o competitie frumoasa, bine organizata iar pentru asta trebuie sa-l felicit pe Ionut Mistode. Ma bucur ca nu au fost accidente, cel putin nu grave, cu spitalizari. Publicul a fost prezent iar atmosfera a fost ca intr-o mare familie.

m2

Cam asa am vazut eu ultima etapa din Dunlop Romanian Superbike. Sa ne vedem la anul cu bine si cu cat mai multi motociclisti la start.

Ii felicit pe toti pilotii pentru evolutie, sportivi desavarsiti care ne-au oferit un spectacol superb si meritand din plin toata aplauzele!

12109294_919612711425218_6280900671691945636_n

Clasamente:

Clasa Hobby:

1.Ionut Meremzoi 1:59.3
2. Vargha Csaba 1:58.3
3. Claudiu Albu 2:01.5
Clasa Rookies 600

1.Dean Gopher 1:49.1
2.Adrian Petrovici 1:50.6
3.Bogdan Buleandra 1:52.4
Clasa Rookies 1000

1.Guy Harel 1:49.3
2.Iuliu Mihai 1:49.0
3. Stefan Marinescu 1:49.4
Clasa Supersport 600

1.Dean Gopher 1:46.6
2. Emil Draghici 1:46.4
3. Andrei Enescu 1:48.1
Clasa Superbike Challenge by Tiriac Energy

1.Catalin Cazacu 1:43.4
2.Gal Barda 1:44.4
3.Ionut Mistode 1:43.8
 

Foto: Aurelian Mirea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *