O călătorie printre afaceri cu Still

De Still auzisem de nenumărate ori însă, nu avusesem ocazia să înteracționez cu ele, să le văd la treabă sau să le manevrez. Și cum Universul complotează când îți dorești ceva, provocarea cea mare a venit chiar din partea celor de la Still România.
Am acceptat-o bucuroasă, amintindu-mi de vremurile ProMotor când realizam materiale atipice, cu mijloace de locomoție inovative. Da, recunosc, mi-e dor de emisiunea mea auto frumoasă, pe care am prezentat-o vreme de 13 ani.
Acum însă, sunt într-o altă etapă a vieții, am trecut la alt nivel și mă bucur de toate lucrurile frumoase care mi se întâmplă.

O călătorie cu Still Stabilus Brașov

Călătoria Still a început foarte frumos, cu o serie de deplasări în diferite orașe, la diferite companii. Cu Still aveam să cunosc oameni frumoși, să întâlnesc situații interesante și să testez utilaje de ultimă generație.
Am început în forță, cu prima oprire la Stabilus Brașov , firma producătoare de arcuri cu gaz, amortizoare și dispozitive elecromecanice, o firmă prezentă de 16 ani pe piața din România.

Cristian Popescu, directorul general al acestui colos m-a impresionat. O dată prin lucrurile interesante pe care mi le-a spus despre Stabilus, un “jucător” important pe piață, cât și prin lejeritatea vorbelor și ușurința de a vorbi în fața camerei.

Sunt obișnuită ca oamenii să aibă trac în fața camerei de filmat. Însă, când dai interviuri pentru „Forbes” sau „Financial Times”, să discuți liber despre ce știi să faci cel mai bine, devine deja ca o joacă de copii. La interviu, cred că eu am avut mai multe emoții, ca el. :))

Împreună am vizitat halele de producție, departamentul de proiectare și am muncit chiar și la bancul de lucru. Am testat cum funcționează un arc cu gaz, un amortizor electromecanic. Ca să prind gustul, am manevrat și un electrostivuitor Still și am transportat paleți la camion.
Știu, sunt activități care nu se pot încadra la categoria „chestii de fetițe”. Pe mine însă, lucrurile acestea mă bucură și îmi hrănesc dragostea pentru mașini. Până la urmă, asta mi-s și asta îmi este pasiunea!

Am stat acolo o zi de lucru integral însă, n-am simțit că am muncit. Asta este secretul: alege o meserie care să îți placă și nu va trebui să muncești niciodată! 😉

O călătorie cu Still – Ruck Ventilatoare

Călătoria Still m-a dus mai departe, la Mediaș, mai exact la Târnăveni.
Eram ușor stresată, traficul îmi arăta că nu voi ajunge la 10.30, așa cum stabilisem inițial cu cei de la Ruck.

Și cum știam că director general este un neamț și cum nemții apreciază punctualitatea, deja aveam senzația că mă strânge mașina. De felul meu, nu-mi place să întârzii. De data aceasta însă, waze-ul îmi arăta că voi ajunge cu 15 minute mai târziu la întâlnire. Traficul și vremea erau de coșmar, ploua torențial și parcă toate camioanele porniseră la drum în același timp.

Într-un final, am ajuns la Ruck, fabrica de ventilatoare. M-am felicitat că nu m-am îmbrăcat ca Marilyn Monroe. J). Am întâlnit aici o echipă adorabilă, unită ca o familie și l-am cunoscut pe domnul Ruck, Gerhard Ruck, cel care a pus pe roti, în urmă cu 29 ani, afacerea aceasta de familie. Și a rămas ca în familie, bravo lui! Bravo lor!

La Ruck se produc ventialtoare și centrale eficiente de tratare aer.
M-am echipat corespunzător (fară fustă cu volane) și, însoțită de domnul Ruck, am vizitat departamentele fabricii și am șurubărit nițel.
În depozit mi s-a permis să manevrez câteva electrostivuitoare performante marca Still. M-am descurcat, am primit chiar și aplauze din partea echipei!
Cel mai mult mi-a plăcut cum domnul Ruck a înțeles chintesența familiei și a știut cum să o țină unită pe a sa. Este mare lucru! Mi-a plăcut faptul că angajații fabricii dispun de hrană caldă, asigurată de conducere, dar și faptul că au propria sală de sport. În plus, la Ruck Ventilatoare există un spațiu de recreere pentru angajați și familiile lor, cu grătar, mese și loc de joacă pentru copii. Felicitări, domnule Ruck!

Când ziua de lucru s-a încheiat, am plecat cu două sentimente de acolo: de regret că n-am avut timp să fac mișcare în sala de sport cochetă și un sentiment, dulce și de drag, la adresa acestei echipe minunate! Sper să mă reîntorc curând la ei!

O călătorie cu Still – European Drinks & Food



Experiența Still a continuat cu Oradea, unul dintre orașele mele de suflet. Și aici, am întalnit oameni faini și am vizitat una dintre cele mai mari investiții suedeze private din România: compania European Drinks & Food .

Pentru mine a fost o ocazie bună să aflu cum sunt produse și ambulate dulciurile pe care le ciugulesc și eu, seara, acasă, alături de copiii mei.
Compania are sute de angajați, sute de panouri solare instalate în hale, stație de pre-epurare, epurare și fabrică proprie de reciclare!

În depozitul lor, surpriză!, am descoperit un parc de stivuitoare nou nouț! Sunt ultra moderne și prietenoase cu mediul, practice și au consum minim. Stivuitoarele Still se încarcă pe durata nopții și bateriile lor țin aproape întreaga zi! Ele se pot încărca și câte o oră și jumătate, nu degajă noxe și se manevreză foarte ușor. Le-am testat, normal!

La plecare, aveam buzunarele pline de napolitane și biscuiți, ghiftuită de dulciuri și cu un sentiment tare plăcut. Angajații m-au primit cu brațele deschise și le mulțumesc!

O călătorie cu Still – International Alexander



Cu Still, am mers mai departe, la Arad și Timișoara și am oprit la International Alexander , unde am găsit un parc auto demn de Cartea Recordurilor.
La cârma acestui colos stă o doamnă, pe cât de frumoasă, pe atât de pregătită să conducă o companie dominată de bărbați. Loredana Apreutese mi-a vândut (aproape) toate secretele afacerii pe care o conduce.

Compania înființata în 2003, deține 700 de camioane, 1.000 de remorci, zeci de utilaje Still, iar aici lucrează 2400 de angajați!

Cifra lor de afaceri, în 2020, este amețitoare și i-a propulsat direct în Top Forbes. Pe lângă electrostivuitoarele și stivuitoarele pe care le-am testat în depozitele lor, am testat și un camion. Că doar nu degeaba dețin și categoriile C+E.

Și iată-mă cum am ieșit la o plimbare pe străzile Aradului, ocazie cu care am fost salutată de colegii camionagii. J)
Mi-am luat “la revedere” de la ei și am continuat mai departe, dar nu cu stivuitorul și nici cu camionul. Pe acelea le-am lăsat acolo. J

O călătorie cu Still – Heineken

Următoare oprire a fost la Constanța, la Heineken . Așteptam această călătorie mai mult decât cea de la European Drinks & Food. Mereu am fost curioasă cum se face berea Radler, de exemplu. Recunosc, este singura bere pe care o beau, îmi place că este dulce și are lămâie.



De la Federico Agressi , manager Heineken, am aflat că în fabrica lor de la Constanța, sunt produse 150 de tipuri de bere. Așa că nu mă mir că Heineken este berarul nr 1 din Europa și al doilea cel mai bun din lume!

Am vizitat toate halele (jur că am avut mult de mers! :)), am fost în laborator, să aflu detalii despre rețete și, bineînțeles, să degust. După degustare, mă întrebam dacă voi mai fi în stare să-mi conduc măcar picioarele, daramite vreun utilaj. Cum însă berea a fost fără alcool, am fost în stare să-mi văd de treabă mai departe.

Am condus un gigant extrem de manevrabil, Still RX 60-70, stivuitor electric de contrabalansare cu lame duble și capacitatea de a ridica și transporta până la 7 tone. Și uite așa am înțeles importanța lui Still RX 60-70, într-o fabrică atât de mare și cum ajută el ca berea să ajungă mai repede în frigidere, la rece. 😉
Hai noroc, Heineken, cu siguranță ne vom revedea, cât de curând!



O călătorie cu Still – Side Trading

Tot Still m-a făcut să mâ reîntorc la Timișoara, unde am avut parte de o ultimă experiență senzațională: Side Trading, o altă afaceri de familie.

Romulus Cuzma este fondatorul Side Trading , un jucator important pentru piața din România. Afacerea sa a pornit în 1998 cu un singur angajat. Astăzi, în 2021, 90 de persoane sunt angajate la Side Trading, iar firma deține un depozit imens, perfect utilat și modernizat cu utilajele Still.

Am intrat în hală și aveam senzația că sunt într-un depozit de produse farmacutice. Mirosea a dezinfectant și era curățenie bec. Mișunau niște stivuitoare, cărau paleți de colo dincolo. Era dubios de liniște dar m-am prins repede, stivutoarele erau electrice. Oamenii parcă vorbeau în șoaptă sau așa mi s-a părut.

În câteva minute, în jurul meu s-au strâns mai mulți oameni, prezentându-se politicos. Printre ei, Bogdan Cuzma, fiul patronului, pe care îl cunoșteam de la curse. Bogdan este pilot de raliu iar acolo, în depozit, manevra utilajele cu măiestria unuia parcă născut în ele. Nu păreau mulți oameni însă în realitatea, locul ăla era gigantic.

Am cunoscut-o și pe doamna Cuzma, mama lui Bogdan și desigur, soția fondatorului. Doamna de un bun simt și o delicatețe frapantă, mi-a lăsat senzația că este una dintre vechile angajate ale companiei. După o zi de umblat prin magazin și depozit… eram de-a lor. Aveam acel sentiment de oboseală amestecat cu satisfacție.

Întreaga experiență Still, pare parcă desprinsă dintr-o poveste frumoasa în care personajele sunt triate dintre cele mai deosebite. Mă bucur că am avut șansa să îmbin utilul și plăcutul, să cunosc oameni frumoși și să leg prietenii noi.
Mulțumesc, Still! Sunt onorată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *