Casa Niță și speranța unui trai mai bun

Astăzi, a fost inaugurată Casa Niță, o casă simbol a sărăciei DRAMAtice, o realitate crudă în care se zbat milioane de români. Campania de conștientizare aparține Habitat for Humanity România.

Imaginează-ți că veniturile tale ar fi mici și casa în care locuiești ar fi atât de deteriorată încât, n-ai avea siguranța că nu se va prăbuși peste noapte și că te vei trezi teafăr la ziuă.


Imaginează-ți o casă rece, cu tâmplăria uzată, prin care vântul pătrunde și șuieratul său se aude de parcă ai dormi afară.


Imaginează-ți că în această casă rece și cu pereții mâncați de igrasie ar trebuie să-ți crești copiii.

Astăzi, am vizitat Casa Niță, o casă simbol creată de Habitat for Humanity România, asociația care în ultimii 25 ani a ridicat prin fondurile strânse peste 5.000 de case pentru familiile care trăiesc în condiții greu de imaginat.
 Ajutată de voluntari, sponsori și parteneri, organizația a schimbat efectiv viața și destinul a mii de familii, permitându-le copiilor să învețe în condiții normale și să aibă acces la informații.

Casa Niță a fost gândită special pentru ca noi, cei care locuim în case sigure și ducem un trai BUN, să conștientizăm că 36% din populația României trăiește așa, la limita sărăciei, conform Eurostat/2020.

Personal, consider că o vizită la Casa Niță este educativă pentru părinți și copii prin conștientizare, voluntariat și educație socială.


 Casa Niță are doar 11 mp și este locuită de o familie formată din 5 persoane. Este o casă 100% vulnerabilă în fața vremii, cu izolație precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior.

Amplasată în parcarea exterioară București Mall – Vitan, Casa Niță a fost deschisă și poate fi vizitată zilnic de publicul larg, până pe 16 decembrie, în intervalul 10:00 – 20:00.


Prin campania “Trăiește o experiență DRAMatică”, Habitat for Humanity România își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la condițiile precare în care locuiesc sute de mii de familii vulnerabile din țară.


Dacă îți dorești să te alături misiunii organizației, o poți face prin trimiterea unui SMS la 8845 cu textul “HABITAT” pentru a dona 2 EURO lunar. Mai mult decât atât, companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit, în baza unui contract de sponsorizare, până la sfârșitul anului.

“De ce Casa Niță în București? Pentru că ne-am propus să dramatizăm această realitate cruntă printr-o inițiativă care va fi ușor de descifrat de către oricine. Vrem să-i facem pe oameni să experimenteze ce înseamnă să trăiești în condiții greu de imaginat, mai ales în această perioadă când am înțeles cu toții cât de important este cuvântul „acasă”.


 Frica pe care am resimțit-o în ultimii 2 ani ne-a făcut să uităm unii de alții. În mod paradoxal, pentru persoanele vulnerabile, pandemia se află la coada unui lung șir de frici: frica să nu se prăbușească pereții peste copii în somn, frica de ploaie, de frig, de iarnă… de noapte.
 Vă îndemn să întoarceți privirea către familiile care au nevoie de o locuință decentă. Doar împreună putem transforma frica în speranță!”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România.

Arată că-ți pasă! Trimite un simplu SMS la 8845, cu textul “HABITAT”, pentru a dona 2 EURO lunar! Îți mulțumesc!

Video: Eduard Antochi

Foto: Habitat for Humanity Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *