Honda HR-V, o mașină care impune respect

De obicei, sunt foarte săritoare când sunt rugată să ofer bucurie prietenilor cei mai dragi. Iar când sunt întrebată: „Sorel, nu iei și tu la test Honda HR-V?!”, spun DA, din prima! Mă încântă ideea să-mi schimb mașina și îmi place HR-V de mor! Ce să zic, așa mă ademenește unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, my „Bro”, Eduard Antochi.


Recent, cred am ajuns să fac cărare la Honda. De data aceasta pentru un alt model care în trecut, recunosc, mi se părea urâțel. În parcarea subterană, studiam atentă HRV-ul. Eram cu Edi, iar planul nostru era să împărțim mașina. Nu, nu. Nu el să ia capotă iar eu portbagajul, ci s-o împărțim pe zile, să ne bucurăm împreună de ea, dar fiecare în zile diferite fiecare.

Însă, acolo, în parcarea subterană Honda, la vederea mașinii, o idee un pic egoistă încolțise în mintea mea, aceea de a o avea doar pentru mine. Arăta așa de bine HR-V-ul ăsta și, în plus, mi se părea că nu mai are nicio legătură cu generațiile anterioare.
Într-o fracțiune de secundă, m-am gândit cum să-l păcălesc pe Edi, să-mi lase mașina doar mie. Dar nu, nu asta fusese convenția noastră. Și m-am ținut de cuvânt!


Cu o mutră agresivă, dar „cool”, niște faruri care parcă te vânau să te mănânce, extrem de tehnologizată, Honda HR-V este o mașina mare. Din ea nu mă dau jos ținându-mă de mânere sau de portiere, una în care am super confort și cu care mă mândresc tare.
Honda HR-V e:HEV echipat Advance Style, un SUV subcompact, foarte cool, cu alură de coupe, este un model care nu mai are nimic în comun cu generațiile anterioare. A treia generație a lui HR-V a apărut anul trecut și este primul HR-V full hibrid, care nu necesită încărcare la prize sau planificarea călătoriei în funcție de stațiile de încărcare. Este economic și prietenos cu mediul înconjurător.


HR-V este oferit cu o singură motorizare hibridă. Un ansamblu format dintr-un motor aspirat de 1,5 litri, două motoare electrice și o baterie. Motorul mai puternic: cel electric are 131 CP și 253 Nm, cel termic are 107 CP și 131 Nm. Ambele trimit puterea către roțile din față, însă foarte rar concomitent.


Modurile de condus inteligente, disponibile pe HR-V Hybrid, se schimbă automat în timpul mersului, oferind performanțe maxime în toate condițiile de mers.
Sistemul de propulsie e:HEV oferă o experiență de condus unică folosind cele 3 moduri de condus: Electric Drive, Hybrid Drive și Engine Drive.


Electric drive
Motorul electric de 131 CP este alimentat exclusiv de bateria litiu-ion, în timp ce motorul pe benzină este oprit. Astfel, mașina rulează 100% electric. Mai mult, în oraș, mașina poate rula până la 80% din timp pur electric, deoarece bateria litiu-ion se reîncarcă foarte rapid în timpul mersului.


Hybrid Drive
Motorul pe benzină angrenează generatorul, care transmite energia către motorul electric și spre baterie. În modul Hybrid, mașina este propulsată de motorul electric și oferă un răspuns imediat al accelerației, necesar în cazul unei depășiri. Bateria se încarcă în timpul mersului de la motorul pe benzină și prin frânare regenerativă


Engine drive
Motorul pe benzină propulsează mașina, în timp ce motorul electric și generatorul sunt oprite. Acest mod, engine, intervine atunci când sistemul e:HEV consideră că este mai eficient, de obicei la viteze medii de croazieră, atunci când motorul pe benzină poate rula la un nivel optim de turație și sarcină optime.


Frânare regenerativă

La decelerare, motorul electric transmite energie electrică către baterie. Forța de regenerare poate fi setată pe 4 nivele de intensitate folosind padelele de pe volan, rezultând o decelerare mai lentă sau mai abruptă, respectiv recuperează mai puțină sau mai multă energie.


 
Inspirat de tehnologia din Formula 1, sistemul hibrid folosește motorul pe benzină pentru a angrena generatorul ce furnizează energie motorului electric. La rândul său, acesta propulsează roțile, lăsându-te să te bucuri de performanțe optime și de o călătorie liniștită de fiecare dată.


 
Honda promite un consum mediu de 5,4 l/100 km pentru HR-V, însă cu stilul meu de condus, acesta nu a scăzut sub 6 l/100 km. Acest sistem hybrid este harnic și strânge energie în baterie, astfel că drumurile în oraș pot fi parcurse în mod electric. Dacă muzica din mașină este oprită, poți auzi schimbările modurilor de rulare, mai ales în demaraje.


 
Și interiorul este unul foarte cochet, realizat din materiale de înaltă calitate. Iar asta vei primi indiferent de ce tip de echipare alegi, neexistând echipări entry-level pe HR-V.
Mașina este suficient de spațioasă. Volanul nu se poate ridică prea mult, un ușor inconvenient pentru un pasager ca mine de peste 1,92 m. Mașina este spațioasă în față, mai puțin în spate. Ținând cont de faptul că vorbim de un SUV subcompact cu alură de coupe, bancheta din spate nu mai este atât de primitoare pentru pasagerii foarte înalți. Din spate, aceștia vor ieși cam… „ciufuliți”.


Ecranul din bord este intuitiv și foarte plăcut, cu sistem multimedia Honda Connect 9″ compatibil atât Apple Carplay, cât și Android Auto. În plus, șoferul dispune de 8 senzori de parcare dar și o cameră de marșarier mulți-view. Este de menționat și sistemul audio (cu 10 difuzoare și subwoofer!), cât și suportul de încărcare wireless pentru telefonul mobil.


 
Honda Sensing
HR-V are și o cameră frontală cu unghi larg și procesor cu viteză mare de procesare a imaginilor, iar la peste 30 km/h recunoaște marginea drumului (inclusiv iarbă sau macadam), vehicule, pietoni și marcajele.
 
Portbagajul nu este foarte generos, doar 320 litri insă, cu bancheta rabatată, acesta ajunge la o încărcare de 1290 litri, iar ruloul portbagajului este integrat în hayonul electric.


Datorită tehnologiei compacte, integrate a sistemului de propulsie Honda și a rezervorului poziționat central, noul HR-V păstrează scaunele versatile Magic Seats, care oferă posibilitatea de a le rabată 60:40 în podea. Mai mult, există și varianta de a ridica șezutul pentru a transporta obiecte înalte sau incomode, gen bicicletă. Scaunele se pot rabată cu ușurință cu o singură mână, chiar dintr-o singură mișcare.


 
În concluzie, după împărțirea zilelor de test, echipa Rox – Edi – HR-V se declară super mulțumită de experiența avută. L-am întrebat și pe Bro Edi care este părerea lui despre zilele petrecute cu Honda HR-V.
„Honda HR-V a fost pentru mine o experiență uluitoare, în primul rând pentru că mi se pare de o eleganță extraordinară. Am avut senzația că mașina impune respect încă de la deschiderea ușilor. Deși nu am deloc experiență în conducerea unei mașini cu transmisie automată, fiind obișnuit cu schimbătorul clasic, am făcut o echipă bună cu cele două pedale. Honda este foarte plăcută la condus, arată minunat în interior, iar sistemul audio mi-a plăcut la maximum. Și… chiar l-am testat aproape de maxim! Ar fi foarte multe de spus, dar, concluzionând, drive-testul mi-a depășit așteptările! Este, clar o variantă de mașină de cumpărat! Mulțumesc, Roxi meu drag, pentru „share-uitul” Hondei!”, zice Bro al meu.

Montaj video: Eduard Antochi

 
Honda HR-V e:HEV echipat Advance Style costă 35.540 €, TVA inclus și are 5 ani de garanție pentru baterie sau 100.000 km.
 
Valoarea cumulată a eco bonusurilor Rabla este de 3.000 EUR / 15.000 RON. Calcul: 1 Eur = 5 RON, Rabla 1 (6000 RON) + Rabla 2 (3000 RON) + Eco Bonus pentru casarea a două autovehicule mai vechi de 15 ani (1.500 RON + 1.500 RON) + Eco Bonus Hybrid (3.000 RON)
 
 

Dotări

•        Sistem de propulsie Honda Hybrid (e:HEV);
•        Sistem Smart Entry and Start;
•        Tapițerie din piele artificială și material textil;
•        Sistem de prevenire a coliziunilor (CMBS);
•        Sistem menținere bandă circulație;
•        Sistem de lumini LED;
•        Sistem de monitorizare a unghiului mort (BSM);
•        Sistem de monitorizare trafic pentru mers în marșarier (CTM);
•        Volan îmbrăcat în piele;
•        Degivrare parbriz (în zona ștergătoarelor);
•        Hayon cu acționare electrică și funcție Walk Away Close;
•        Proiectoare de ceață – LED;
•        Culoare caroserie în două tonuri – BiTone;
•        Bare longitudinale plafon;
•        Iluminare activă în viraje;
•        Sistem audio Premium cu 10 difuzoare;
•        Încărcare telefon Wireless Charging – 15W.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *