În viteza a 12-a

   Îmi era dor să conduc un camion, după o pauză cam mare. Iubesc nespus truck-urile și admir direct proporțional șoferii de camion. Ei își petrec o bună bucată din viață și parcurg milioane de kilometri la volanul acestor mastodonți. Practic, mașina le este și casă și masă.

Cum sunt șofer profesionist de mulți ani, am avut ocazia să testez multe camioane și pe toate le-am îndrăgit. Știți voi, eu sunt „fata cu mașinile” și am un respect deosebit pentru ele. Pentru mine, mașinile au suflet și cu absolut toate am făcut corp comun.

Foto: Andrei Barbu

   De ceva vreme, am reînceput să iau la test mai multe mașini. De vreo două săptămâni însă, îmi reîncolțise în inimă dorința de a lua la test un camion. Mă și gândeam, cum ar fi să vin acasă cu un cap tractor, să-l parchez frumos în fața casei, iar dimineața, să-mi duc copilul la grădiniță cu el… Vise, taică, vise! Dar frumoase, na! Totuși, visele se materializează, atâta timp cât credem cu adevărat în ele.

Foto: Andrei Barbu / Ford Trucks Romania

   Ei bine, asta cu dusul copilului la grădiniță nu mi-a ieșit, insă recunosc că nici n-am încercat-o. Dar să testez camion, da, mi-a ieșit! Am petrecut 8 ore în compania “Camionului Internațional al Anului 2019”. Apropo, acest premiu prestigios i-a fost acordat lui F-MAX în urma jurizării a 23 de specialiști din 23 țări europene. Premiul îi asigura lui F-MAX un succes remarcabil, dovadă că acest camion a rămas unul dintre cele mai bine vândute camioane din lume.

Foto: www.ford-trucks.ro

Ziua de test era mohorâtă, când am plecat dimineață de acasă, cerul „mârâia” a ploaie zgomotoasă. Am ajuns la reprezentanța Ford Trucks și cerul era deja gri spre negru. Acolo m-a așteptat o echipă de filmare, că doar nu puteam rata întâlnirea mea cu F-MAX fără să imortalizez momentul.

În show-room, mă aștepta, bineînțeles și echipa de la Ford Trucks. Cu bucurie, i-am îmbrătișat pe toți, ne știm deja de ani buni. Am stat de vorbă cu echipa de filmare, le-am povestit cam ce și cum vreau și, după cafeaua de rigoare, însoțită și de Alexandru Troncotă (instructor Ford Trucks), am pornit în călătorie.

Foto: Andrei Barbu / Ford Trucks Romania

   Inițial, echipa îmi pregătise doar capul tractor, fără semiremorcă. Mi s-a părut mie că F-MAX arată ca mireasa fără trenă și după câteva discuții, Alex Troncotă a cuplat și semiremorcă. Ei, așa da!

Și ne-am urcat la bordul camionului. Asta nu înainte de a face un intro în fața camionului, (recunosc, primul a fost cu bâlbe, eram emoționată). Până să urc în camion, începuse și ploaia. Pentru mine, nu era „mare bai”, însă mă gândeam la echipa de filmare și cum vor manevra ei camera de filmat.

Foto: Andrei Barbu / Ford Trucks Romania

Și am pornit la drum. Cu Alex am mai făcut echipă și la alte teste, deja ne cunoșteam bine. Era relaxat, îmi cunoștea stilul de condus, știa că am experiență, deci… nicio grijă! Nicio grijă nici pentru „trena” camionului, o încărcatură de 40 tone. Și cu asta suntem obisnuiți…

Dacă cineva m-ar fi sunat în acel moment, m-aș fi lăudat imediat că tocmai strunesc 500 CP. Și nu era vreun S Klasse, deși cabina camionului este, probabil, mai dotată tehnic decât o limuzină. Apropo de cabină, este una dintre cele mai spațioase din gama sa, are o lățime de 2,5 metri și o înălțime de aproape 2,2 metri. Până și eu, la cei 1,92 m ai mei, n-am avut nicio problemă în a mă plimbă, în picioare, prin camion.

Foto: www.ford-trucks.ro

   Interiorul lui F-MAX este inspirat din cabinele de pilotaj ale avioanelor, atât ca design, cât și ca structură. Spațiile de depozitare, tabloul de bord, sistemele de iluminare sau chiar climatizarea, te duc cu gândul la avioanele de cursă lungă.

Foto: Plant Machinery Vehicles

    La drum întins, după o oră de condus, am realizat că nu amorțisem și nu mă simțeam deloc obosită. Poziția la volan a fost una confortabilă, scaunele sunt de calitate, iar comenzile sunt intuitive și la îndemână.

Deși ploua mărunt, am avut o vizibilitate bună, datorită oglinzilor laterale mari. Doar unghiurile moarte îmi dădeau ceva bătăi de cap. Acest lucru este o problemă generală la toate camioanele. Sistemul de sonorizare este excelent, muzica a fost “la ea acasă” pe tot parcursul drumului, iar antifonarea bună a cabinei o remarcasem încă de la plecare. Producătorul chiar se laudă că zgomotul la interior a fost redus cu 15% și că F-MAX este cel mai silențios vehicul comercial din clasa sa.

Foto: Todo Transporte

   Motorul de 12.7L E6D Ecotorq ce dezvoltă 500 CP și un cuplu de 2500 Nm mi-a dat senzația că sunt „regina” șoselelor. Alex Troncotă a avut grijă să mă instruiască și să folosesc toate atuurile lui F-MAX. Tot el mi-a spus că mai puțin de 20% dintre șoferii profesioniști, folosesc cu adevărat instrumentarul de la bordul acestui camion. Asta deși prin utilizarea lui corectă, poți reduce semnificativ consumul de carburant și, totodată, eviți uzură prematură a acestui vehicul.

Foto: Andrei Barbu / Ford Trucks Romania

Așa că, de gură lui și totuși, din dorința de a cunoaște pe îndelete noul camion, am lăsat deoparte confortul de a conduce doar automat și am pus la treabă cutia automată ZF cu toate cele 12 trepte ale sale. M-am pus în pielea transportatorului și am învățat ce înseamnă să conduci Eco și Power. La coborâre, m-am folosit cât mai mult de inerția camionului, am evitat pe cât de mult folosirea frânei de serviciu, controlând eventualele depășiri de viteză prin frânele auxiliare.

La rularea pe autostradă sau poate chiar într-o rampă usoară, pentru consumul redus de carburant am selectat treaptă cea mai mare cu turație cât mai joasă (900-1100 rpm).

Foto: www.cargo-bus.ro

Am pus în valoare și funcția „Cruise Control”, pentru activarea tuturor sistemelor de siguranță și pentru a înregistra un consum redus de carburant. Așa am învățat cum să eficientizez toată exploatarea camionului.

  A fost o zi foarte frumoasă. Aveam însă o dilemă: șoferii de camioane se uitau după mășina sau după mine? Cert este că mi-aș fi dorit să am stație radio pe mășină, nu neapărat să comunic ceva, dar măcar să aud ce se discuta în trafic.

Foto: www.ford-trucks.ro

Parol că nu m-am urcat pe nicio bordură, că nu am făcut nicio greșeală și că, odată cu toate sfaturile lui Troncotă, consumul de carburant a scăzut cu cel puțin 3,5%. Cred că se putea și mai bine, vorba aceea: Prea binele este dușmanul binelui, dar oricum sunt mulțumită de rezultat!

Foto: Andrei Barbu / Ford Trucks Romania

Colegii, v-am pupat! Să aveți drumuri bune!

P.S. Mulțumesc pentru acest privilegiu Ralucăi Rădulescu, Marilenei Pop, Alexandru Troncotă și colegilor mei operatori (mai ales… răbdători): Andrei Barbu & Mihai Alexandrescu!

P.S. curând și video 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *