Por que no? :)

Se spune ca orice relatie incepe cu o…aventura. Asa a fost cu mine si Porsche. Intai ne-am tatonat in Turcia dar relatia s-a „consumat” in Romania. Pe circuitul din Istanbul, am avut mai mult de a face cu sportivele 718 Boxster, 911, Panamera si Cayman. Cayenne si Macan au fost „partenerii’ care s-au lasat asteptati si pe care i-am intalnit pe circuitul off road amenajat langa pista de Formula 1 insa abia in Romania, aveam sa ne „cunoastem” mai bine.

„Adventure Tour of Romania”, mi i-a adus pe Cayenne GTS si Macan GTS intr-un menage a trois, pe Transalpina si Transfagarasan. Si cum este imposibil sa conduc doua masini de-o data, mai intai m-am imprietenit cu vulcanicul Cayenne GTS.

Cayenne GTS

Ori Transalpina a devenit mai frumoasa, ori Cayenne GTS mi-a facut drumul un rai, insa adevarul cred ca este undeva la mijloc. Orice Porsche este un model sport iar Cayenne a preluat acest ADN inca din 2002, cand a fost introdus in segmentul suv-urilor. Fiecare generatie a acestui model a ridicat succesiv stacheta la nivele tot mai inalte, Cayenne GTS si Cayenne Turbo sunt exemple excelente.

m10

Cayenne GTS este pozitionat intre Cayenne S si Cayenne Turbo si este cea mai agila si pasionala versiune a modelului de serie. Sasiul sau complex atinge o exceptionala dinamica si il face extrem de agil. Puternicul motor V6 biturbo dezvolta 440 CP si 600 Nm cuplu il ajuta enorm sa inregistreaze performante demne de o masina sport, dovada sta si timpul de 8 min si 13 sec pe turul North Loop de pe Nurburgring. Pe Transalpina insa, pe viraje pline de pietre, Cayenne GTS si-a aratat „coltii” si a lasat in urma mult praf. Aveam senzatia ca timpul s-a dat inapoi si sunt iarasi la Raliul Sibiului.

m12

Fata de versiunea anterioara cu motor V8, noul GTS are implicit cilindree mai mica si un consum mai mic cu 0,9 l/100 km dar si un plus de 20 CP si 85 Nm la cuplu. Sasiul combina arcurile elicoidale cu Porsche Active Suspension Management (PASM). Garda la sol a fost coborata cu 24 mm fata de celelate modele Cayenne si cu 20 mm pentru optiunea de suspensie pneumatica. Sistemul de franare este luat de la Cayenne Turbo cu discuri pe fata de 390 mm si spate 358 mm. O masina care nu are cum sa nu-ti placa, oricat de sever ai fi in materie de suv-uri.

Ziua a doua a fost parca mai frumoasa pentru ca si traseul, iti taia suflarea. Sa conduci Macan GTS pe Transfagarasan este mare lucru, este o experienta plina de emotii care te face sa-ti doresti ca ziua sa nu se mai termine. Probabil ca nu degeaba Porsche s-a gandit la un eveniment de talie mondiala, pe cea mai frumoasa sosea din lume: Transfagarasan.

m2

Cand am pornit la drum, sincer, nu aveam mari asteptari de la Macan, chiar daca era un GTS. Nu am fost niciodata adepta suv-urilor mici dar, never say never. Macan GTS nu-l simti ca un suv. Desi am „impartit” masina cu un pilot sarb rebel si nevorbaret care in turele lui „mi-a rupt capul”, cand a venit randul meu sa conduc am inteles ce poate masina. Nu este distractiv sa stai in dreapta, totul e s-o conduci tu, sa o simti, sa o savurezi, sa te bucuri de ea, nu sa stai cu punga in mana si sa te intrebi cand o vei umple.

m8

Desi sunt foarte inalta si ma simt cat mai confortabil in suv-uri mari, Macan m-a luat parca in „brate”. Picioarele mele lungi nu au atarnat nici la urcare si nici la coborare, pozitia la volan este incredibila insa nu mi-as fi dorit sa stau pe bancheta din spate. Interiorul lui Macan GTS arata caracterul sau individual, atat soferul cat si pasagerul din fata stand pe scaune speciale sport.

Interieur Cayenne GTS

Originile Porsche GTS dateaza din 1963 , an in care departamentul sport a prezentat modelul 904 GTS, semnat de designerul Ferdinand Alexander Porsche (fiul cel mare a lui Ferry Porsche). Cu noul Macan GTS, Porsche a prezentat numarul 10 din familia sa GTS.

Pe Transfagarasan, GTS parca zbura. Nu simti ca este suv iar motorul V6 biturbo din aluminiu, de 3 l, duce Macan de la 0-100 km/h in doar 5,2 secunde. Binenteles, si sasiul cu optiunea de suspensie pneumatica indeplineste spiritul GTS. O alta contributie la dinamica exemplara de conducere a lui Macan GTS vine de la modelul tipic Porsche de AWD. In inima acestui sistem sta o cutie de transfer cu ambreiaj multi disc, controlata de calculator.

m6

Precum la Cayenne, toate componentele caroseriei concura la identitatea GTS. Imaginea sa individuala distinge clar GTS de celelalte modele de serie, astfel ca pe oriunde merge Macan, nu poate trece neobservat, iar sound-ul motorului te face sa intorci instantaneu capul dupa el. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *