Anvelopele all season. Tu cu ce îți “încalți” mașina în această iarnă?

Îmi place să conduc și da, iubesc mașinile!

     La 18 ani m-am grăbit să-mi iau carnetul de conducere pentru mașini mici și, ulterior, au venit și celelalte premise: A, C+E, D+E și atestatele. Toate acestea pentru că îmi place să conduc și, recunosc, pentru că pasiunea mea m-a ajutat în carieră.

De-a lungul timpului, am testat sute de mașini, de la cele mici până la camioane și autobuze, motociclete și alte “jucării” cu roți. Am încetat să mai caut explicații, de unde, ce și cum a luat naștere dragostea asta a mea pentru mașini. Ea există și gata! Am știut întotdeauna să fac diferența între un produs bun și unul mai puțin bun și cum să-mi aleg mașina personală. Când vine vorba de siguranță, știu prea bine că mașina e musai să-mi fie “încălțată” cu anvelope de calitate.

   Zilele acestea, am văzut un material la știri care mi-a atras atenția. Se vorbea despre anvelopele de iarnă și am ciulit urechile. În știre se puncta faptul că Registrul Auto Român afirma că, anvelopele all season – cauciurile folosite pentru toate anotimpurile – sunt acceptate, dar nu iarna!

Stăteam și rumegam știrea și mă gândeam că dacă iarna trecută am scapăt de sancțiuni, este posibil ca, în sezonul acesta, să fiu “cadorisită” de Poliție cu o amendă de până la 2.900 lei sau chiar cu ridicarea certificatului de înmatriculare a mașinii. WOW! Și asta pentru că am acele anvelope de care se discuta la știri. Și atunci, am început un soi de anchetă.

  Simțeam că era ceva “putred” la mijloc și am zis că este mai bine să mă documentez. De 3 ani, dețin un SsangYong Rexton, o mașină pe care am “încălțat-o” cu anvelope GoodYear all season. Când a venit momentul achiziționării anvelopelor, recunosc că pentru mine a contat faptul că erau premiate de prestigioasa revista “Auto Bild” însă, acum, treaba asta mă rodea.

   Am ieșit din casă și am căscat bine ochii la marcajele trecute pe anvelopele mele: M+S apoi, am verificat certificatul anvelopelor pe care scrie “THREE PEAK MOUNTAIN SNOWFLAKE“ (3PMSF). Ulterior, ziaristul din mine m-a îndemnat să verific Monitorul Oficial, să văd “ce scrie la lege” despre anvelopele de iarnă.

  Conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, anvelopele ce se identifică prin utilizarea literelor M și S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, pot fi utilizate în condiții de iarnă.

Cu toate acestea, știrea cu anvelopele de iarnă s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă și mulți jurnaliști au preluat-o, fără să verifice veridicitatea ei. Probabil, dacă nu aveam și eu mașina echipată cu anvelope all season și dacă nu verificam aceste informații, aș fi avut tendința să dau crezare știrii.

   Pentru o verificare în plus, am trecut și pe la service-ul unde mi-am montat anvelopele. L-am întrebat pe Adrian Ilinoiu, șef service Pitcar, dacă au mai întrebat și alti clienți despre această problemă și da, mi-a confirmat că mai sunt clienți îngrijorați de apariția acestor știri. Și la fel ca mine, probabil, sunt mulți cei care și-au pus problema dacă trebuie să facă o investiție în plus.

   Oameni buni, anvelopele care sunt marcate M+S, M.S sau M&S și suplimentar, dețin certificare “THREE PEAK MOUNTAIN SNOWFLAKE“ (3PMSF), adică toate anvelopele all season din portofoliul Goodyear, pot fi utilizate în condiții de iarnă. Literele M și S reprezintă inițialele cuvintelor englezești “mud”și “snow”, care înseamnă “noroi” (nămol) și, respectiv, “zăpadă”.

Simbolul 3PMSF (“THREE PEAK MOUNTAIN SNOWFLAKE“) garantează performața pe zăpadă, performanță atestată de testele standard descrise în Reglementarea numărul 117 a ONU și, de asemenea, recunoscute de Uniunea Europeană.

Aceste anvelope sunt certificate pentru condiții de iarnă și respectă în totalitate reglementările în vigoare din România, privind anvelopele potrivite pentru iarnă.

Așadar, la drum! Să avem o iarnă în siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *