Skoda Enyaq, o alternativă bună pentru cei aflați în căutarea unei mașini istețe, de oraș

Am văzut pe străzi o mașină care mi-a atras atenția, prin designul ei, al formei grilei și chiar a culorii Arctic Silver. O mașină care în primul rând arată foarte bine.


Nu pot spune despre Enyaq că este chiar o mașină care a apărut de curând, ea a fost lansată în toamna lui 2020 și mă bucur că ne-a întâlnit. Enyaq este primul model full electric din portofoliul Skoda. Este o mașină care combină tehnologia de ultimă generație, suficient de spațioasă și prietenoasă cu mediul înconjurător.


În perioada aceasta ne căutăm o mașina de oraș, una care să nu consume mult, să fie confortabilă, silențioasă și să nu ocupe mult loc de parcare. Nu de alta, dar știm cu toții că este jale cu locurile de parcare, așa că am găsit oportun să încercăm Skoda Enyaq.

Când vine vorba de o achiziție atât de importantă, deciziile acestea se iau întotdeauna în familie, drept pentru care, am testat-o împreună cu soțul meu. A fost un test de weekend, scurt, intens și frumos.


Când am cerut mașina de la Skoda România, n-am emis pretenții, am luat ce am primit. Modelul preluat a fost un Enyaq iV 60, cu 180 CP, baterie de 58 kWh și autonomie de până la 390 de kilometri.
Cum în dimineața în care am preluat mașina era ușor cam rece, am dat repede drumul la căldura în scaun, ventilația pe căldură și am pornit. M-am obișnuit ca la motoarele clasice, să aud sunetul motorului. Așa că, inițial, am fost ușor confuză, nu înțelegeam dacă mașina a pornit ori ba! Am mai condus mașini electrice însă, de fiecare dată, parcă este altfel. În jurul prânzului, când am pornit cu ea din nou la drum, am constatat că „topise” cam repede energia bateriei. Aproape 70 km, iar eu condusesem maxim 20 km. Ventilația „păpase” cam mult, dar pe parcurs s-a mai reglat treaba asta (și eu care mă calicisem cu căldura).


Până acum, nu am avut niciodată intenția de a achiziționa o mașină electrică, din mai multe motive: mi s-au părut scumpe, greu cu stațiile de încărcare, plus stresul încărcării în stațiile deja aglomerate. Nu știu, acestea erau ideile pe care le aveam până de curând.
Între timp, optica mea s-a mai schimbat, stațiile s-au mai înmulțit și, da, am început să mă gândesc și la mediul înconjurător. Interiorul mașinii este unul foarte plăcut, scaunul șoferului mi-a „îmbrăcat” corpul foarte bine, volanul parcă era făcut pe mâinile mele, iar touch screen-ul de 13 inch, absolut fabulos, m-a cucerit! Am simțit că deja făceam corp comun cu mașina.


Skoda Enyaq iV este primul automobil din producția de serie bazat pe sistemul modular de electrificare (MEB), al Grupului Volkswagen. Enyaq iV este unul dintre modelele din seria viitoare de peste 10 modele electrice, pe care Skoda le va lansa în cadrul brand-ului sau iV, până la finele anului 2022.


După ce am terminat treaba de la birou, am dat fuga la grădiniță să îl iau pe puiul mic. Și cum deja instalasem scaunul lui Isofix, mi-a rămas doar să-l urc pe cel mic în mașină. La cei 3 anișori ai săi, el a observat bucuros că mami are o mașina nouă și era absolut fascinat. „Mami, avem o mașină nouă?” :)). Nu prea știam cum să-i explic ca să înțeleagă că este o mașina doar de test, însă era extrem de încântat, iar ochișorii lui cei mici cercetau mașina.
Buun, a venit și rândul soțului să vadă bijuteria pe roți.


Amândoi ne-am urcat în mașină și am constatat că odată reglate ambele scaune, pe înălțimile noastre impresionante (peste 1,92 m), copiii aveau suficient loc la picioare și cel mic să stea cocoțat în scaun. De regulă, scaunele de copii ocupă mai mult spațiu, iar cei mici au nevoie de mai mult spațiu la picioare.
În drumul nostru, am oprit să cercetăm și portbagajul. Pentru că am depășit perioada de cărucior și nu mai avem nevoie de atât de mult spațiu, portbagajul este suficient de mare. El are dimensiuni peste medie, care măsoară 585 litri, iar cu bancheta rabatată, poate ajunge și la 1.701 litri.


Un secret de familie, pe care să nu-l mai spuneți la nimeni: toate mașinile noastre au fost dotate și cu carry box, pentru vacanțe lungi. Dar să nu uitați niciodată de această cutie, atunci când intrați în parcarea subterană! Mai multe nu zic! :))
Împreună, ne-am împarțit sarcinile, unul a condus, celalalt a filmat. Și ne-am dat cu părerea. Am avut de ales între 6 moduri de condus: Eco+, Eco, Confort, Sport și Individual. Nu mă pot lăuda decât că am simțit diferența la Sport, s-a înfipt mai bine la drum, însă am evitat să văd și consumul.


Oricum, cu un încărcător public de 125 kW, poți încărca mașina de la 10% la 80%, în doar 38 minute. Bateria este integrată în podeaua autoturismului, ceea ce coboară centrul de greutate și îți oferă o mare stabilitate în viraje.
Singurul lucru care îmi displace (mă rog, este o chestiune de preferințe), este bordul îmbrăcat în material textile, la fel ca și scaunele. Partea bună însă este că bordul nu se încinge vara și nici nu te orbește, deci nu strălucește. Însă, același material care îmbracă și scaunele, mi-a agățat părul de mai multe ori.:)) Materialul este folosit și la alte modele Skoda, de aceeași problemă m-am lovit și pe Octavia, de exemplu. Poate cu un balsam de păr mai hidratant o să rezolv și acest aspect. :))


Am cercetat inclusiv spațiile de depozitare, orice familie are tot felul de acareturi care trebuie să rămână în mașină. Enyaq este dotat cu compartimente de depozitare suplimentare. Are buzunare pentru smartphone, suporturi de sticle în fața și în spate, sertar sub volan și un compartiment de depozitare sub consola centrală. M-au distrat și cele două spații pentru umbrele Skoda, proiectate în portierele din față.


Acum și părerea lui Silviu Bulugioiu, soțul meu, pilot și organizator de etapa din Campionatul Național de Off Road: „Skoda Enyaq este o variantă de mașina de oraș pentru familiile numeroase. Este comodă și ușor de condus (multe dintre opțiuni fiind intuitive).
Pentru cei obișnuiți cu mașinile propulsate de motoare termice, mașinile electrice vor creea, cel puțin la început, o stare de neliniște prin prisma zgomotului de fond, dar și prin prisma încărcării cu energie electrică.
Dacă la cele cu motoare termice, oprești la pompă, alimentezi cu combustibil și ai plecat, la cele electrice trebuie să acționezi preventiv, pentru că încărcarea rapidă, cel puțin în acest caz, durează 38 de minute. Deci atenție la planificarea deplasărilor!

Enyaq are dimensiuni interioare care permit și celor mai “bine crescuți” să se simtă confortabil, fără a răpi din spațiul celorlalți pasageri. Mașina are de asemenea dotari și “nimicuri”, care o fac foarte utilă în deplasările urbane zilnice.
Ținând cont de subvențiile oferite de stat, la achiziționarea unei mașini electrice noi, este o soluție pentru cei ce își doresc o a doua mașina de familie.”

Cam atât despre testul cu Skoda Enyak, o mașina care ne-a plăcut, la finalul căruia am aflat și prețul: 40.400 euro, fără TVA. O mașină care merită luată în considerare, cu multe atuuri. Simply clever!

Sursa foto: roxanaciuhulescu.com si Bing.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *