Un adăpost sigur departe de casă

ONU estimează că 4 milioane de oameni și-au părăsit țara în ultimele 5 săptămâni, în speranța că vor găsi un adăpost sigur în țările vecine. Aceste cifre vor genera un impact foarte puternic în criza locuirii din Europa. Peste 600.000 de cetățeni au ajuns și în România, conform datelor oficiale.

În aceste momente dificile, Habitat for Humanity România s-a mobilizat pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor din Ucraina care sosesc în țara noastră, lăsând în urmă oameni dragi și locul pe care îl numesc „acasă”.

Astfel, organizația a lansat campania „Un adăpost sigur departe de casă” și a deschis un fond de urgență care va contribui semnificativ la acoperirea nevoii de un acoperiș decent pentru familiile vulnerabile din Ucraina. Soluțiile identificate până în acest moment sunt destinate atât pentru locuirea de urgență, cât și pentru cea tranzitorie și pe termen lung.


La doar 4 zile de la invadarea Ucrainei, organizația răspundea apelului făcut de autorități și mergea la fața locului pentru a evalua necesitățile. Tot atunci a donat 120 de încălzitoare electrice pentru taberele mobile destinate refugiaților.


În prezent, Habitat for Humanity România se află la granițele Siret și Isaccea, dar și în București, la Gara de Nord, unde intervine cu soluții de cazare pentru familiile din Ucraina.

Acestora li se oferă găzduire pentru perioade scurte (7 nopți) și medii (30-90 de zile), în camere de hotel sau în alte unități acreditate, București, Constanța, Prahova, Vâlcea și Neamț. În ultimele 4 săptămâni, peste 1.000 de persoane au beneficiat de un loc cald și sigur unde să se odihnească și să își planifice următorii pași.


La punctele de frontieră, echipa asociației a sesizat o altă nevoie reală, și anume accesul la telefonele mobile. După intrara în țară, este vital ca familiile să țină legătura cu cei care au rămas acasă, în Ucraina și să caute constant informații.

Pentru a răspunde rapid cu soluții, organizația a distribuit 1.500 de kit-uri de urgență care conțin rucsacuri pentru o mai bună organizarea a bagajelor, baterii externe și cabluri pentru încărcarea dispozitivelor.


„Încă din primele zile de la izbucnirea conflictului în Ucraina, ne-am deplasat la cele mai tranzitate puncte de frontieră pentru a ne arăta suportul și solidaritatea pentru persoanele care ajungeau în România. La scurt timp ni s-au alăturat parteneri de încredere, care ne-au ajutat să ne consolidăm intervențiile. Colegii mei de la Habitat for Humanity România se află în prima linie să ofere un adăpost sigur atât pe termen scurt sau lung, celor care au fugit din calea războiului. Cu toții avem un rol foarte important și încurajăm orice inițiativă care are scop de sprijin pentru situația actuală.”, Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.


Intervențiile organizației nu se vor opri aici. În următoarele luni, în funcție de evoluția situației, necesități și fondurile colectate, Habitat România va continua să se implice. Pe viitor, ajutorul va consta în sprijin financiar pentru facilitarea spațiilor de închiriat, în orașele gazdă din țară și identificarea soluțiilor de adăpost, pe termen lung, a refugiaților care au aplicat pentru azil în România.

De asemenea, se ia în calcul ideea amenajării unor spații interioare în incinta clădirilor care găzduiesc persoane din Ucraina și chiar includerea refugiaților în programele organizației de locuire decentă.

Cei care își doresc să sprijine acțiunile Habitat for Humanity România în criza refugiaților din Ucraina, o pot face prin trimiterea unui SMS la 8801 cu textul „ADĂPOST”, pentru a dona 2 EURO. De asemenea, se pot face și donații online, pe site, în pagina campaniei. Și, nu în ultimul rând, pasionații de sport se pot înscrie și alerga, pe 17 aprilie, în echipa Runners for Humanity, la Bucharest Marathon10K. Maratonul este organizat de Constantina Diță, campioană olimpică la maraton și ambasador al misiunii asociației.

Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la 0 sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. Organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale, precum și programe de advocacy în domeniul locuirii sociale.

Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.

Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 5.000 de locuințe. În proiectele organizației au fost mobilizați peste 42.000 de voluntari români și străini, care au muncit pe șantierele din țară. Pentru mai multe detalii, intrați pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.

Foto: Habitat for Humanity Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *