Drumul de la infertilitate la familie (I)

Nu este niciun secret faptul că foarte multe cupluri care visează să aibă un copil ar fi în stare să facă orice pentru a ajunge în cele din urmă să aibă un bebe. De multe ori, aceste cupluri caută informaţii pe internet, printre cunoștințe sau din diferite surse obscure despre cum să-şi crească şansele de concepţie. Din păcate, multe dintre ele sunt mituri care nu se reflectă nicicum în realitate. Despre fertilitate și mai ales despre infertilitate am avut șansa si onoarea de a discuta cu unul dintre cei mai pregatiți medici în materie de fertilizare in vitro, doamna doctor Cezara Bucur (clinica Columna Medical Center), medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în IVM (Tehnici de reproducere umană asistată și fertilizare in vitro).

Dr. Cezara Bucur: Marea majoritate a pacienților au senzația că suntem o specie super-fertilă. Genetic vorbind, homosapiens (denumirea științifică pentru singura specie umană existentă) nu este o specie fertilă. Deci, în ceea ce privește capacitatea de a ne reproduce, dacă este să facem o clasificare, noi suntem penultimii, mai rău ca noi la capitolul acesta stau ursuleții panda :). La toate acestea se mai adaugă ”avantajele” secolului 21: stresul, alimentația, ritmul alert de viață și astfel devine o problemă majoră. Infertilitatea întotdeauna a existat, de când lumea și pământul, din antichitate se cunosc nenumărate exemple. Deci, nu suntem o specie fertilă. S-a făcut un studiu epidemiologic și putem stratifica populația cam în felul următor:

  • 10% din populație se reproduce relativ ușor, adică în momentul în care au acte sexuale neprotejate, în aproximativ 6 luni de zile apare o sarcină;
  • 40%, majoritatea, are nevoie de 2 ani de zile în condițiile moderne, fără a avea o problemă, pur și simplu au nevoie de timp;
  • 40% din populație are nevoie de ajutor, adică o stimulare, o intervenție, o inseminare, o fertilizare in vitro;
  • 10% nu mai pot fi ajutați, pentru că nu mai au celule sexuale, respectiv ovocite sau spermatozoizi și, din păcate, momentan, nu putem medicamentos să obținem aceste celule dacă ele nu mai există. Se fac multe cercetări în acest sens, se încearcă obținerea celulelor sexuale din celulele stem, dar asta va fi pe viitor. Cu siguranță infertilitatea va fi învinsă complet dacă vom reuși să obținem celulele sexuale din alte celule sau din celule primordiale ovariene pentru că, momentan, acest procent de 10% din populație nu poate fi ajutat nici măcar prin metode de reproducere umană asistată.

Rata de infertilitate a crescut în ultimii ani?

Dr. Cezara Bucur: Da. Unul din 6 cupluri se confruntă cu infertilitatea. Și e din ce în ce mai frecventă această problemă pentru că este inclusă în primele 5 maladii ale societății de către Organizația Mondială a Sănătății și afectează absolut pe toată lumea, fiind cupluri infertile și în țări cu o creștere demografică spectaculoasă cum sunt China, India, nefiind acesta un motiv al protecției împotriva infertilității;  problema este universală. Această problemă nu ține de lumea modernă, mediul urban sau rural, gradul de dezvoltare al țărilor. Bineînțeles, ponderea poate fi și este diferită. În țările dezvoltate vom găsi mai multă endometrioză, una din cele mai importante cauze a infertilității feminine, în țările mai puțin dezvoltate boala inflamatorie pelvină și infecțiile cu transmitere sexuală care lasă sechele și patologie tubară. Sunt afecțiuni care sunt mai frecvente și țin de regiuni, de exemplu, ovarul micropolichistic care este întâlnit la foarte multe femei din Asia, această boală fiind în creștere.

Ce ar fi de făcut pentru a evita infertilitatea, pentru că stresul ne mănâncă pe toți?

Dr. Cezara Bucur: Anumite lucruri nu le putem evita, dar, cu siguranță, o metodă de împiedicare a acestei probleme ar fi conceperea copiilor mai din timp. Prin stimulare din toate punctele de vedere, prin educație și suport social, să existe posibilitatea să se procreeze până în 30 de ani. Toate țările dezvoltate cam asta fac: stimulează tinerii să facă copii devreme. A doua soluție ar fi modul de viață sănătos, alimentația foarte sănătoasă pentru că în ultimul timp avem o alimentație din ce în ce mai artificială, cu foarte multe toxine, inclusiv tratamente cu hormoni, care determină un statut proinflamator în organism, factori toxici care sunt implicați în etiopatogeneza endometriozei în mod special, care e din ce în ce mai frecventă. 60% din pacientele cu infertilitate suferă de endometrioză.

La bărbați ce provoacă infertilitatea?

Dr Cezara Bucur: Sunt si cauze genetice, și bolile cu transmitere sexuală, sunt și situații în care nu găsim o cauză, așa numitele infertilizări de cauză idiopatică, pentru că foarte rar vezi o spermogramă în parametri normali, de regulă ori motilitatea este scazută, ori morfologia e proastă, și alimentația, stresul, modul de viață au un impact și mai agresiv la bărbați.

Peste 750 de bebeluși au fost conceputi în clinica Columna Medical Center, din 2012 până în prezent. Care sunt pașii în cuplu, cum am venit noi, care am bănuit că este vorba de o infertilitate, de o disfuncție a aparatului genital la mine sau la el și nu a fost cazul, dar un cuplu la care depistați că există o problemă, care sunt etapele ce trebuie urmate și care sunt cele mai frecvente cauze?

Dr.Cezara Bucur: Eu aș începe încă o dată cu vârsta, pentru că vârsta mamei contează foarte mult. Pentru că noi putem rezolva prin fertilizare in vitro anumite probleme sau anumite cauze ale infertilității, dar, cu siguranță, nu putem obține prin tratament ovocite dacă nu există și nu le mai putem întineri. În principiu, noi mai putem să rezolvăm prin fertilizare in vitro, indiferent care a fost cauza până în 43-44 de ani. După aceea, practic, trebuie să apelezi la un material genetic al altcuiva mai tânăr.

Primul lucru, dacă este un cuplu tânăr, în principiu trebuie să își facă niște analize uzuale de pregătire de sarcină când se hotărăsc să devină părinți, reprezentând un pachet minim de analize pentru a vedea dacă sunt sănătoși. Trebuie să aibă un ciclu regulat femeia, să aibă contact sexual cât de cât regulat sau măcar de câteva ori pe lună totuși 🙂 și să își facă probleme dacă a trecut 1 an de contact sexual fără protecție și nu a venit barza :). Dacă nu s-a întâmplat în decursul unui an, ar trebui să meargă la un medic specialist. Tratamentul infertilității necesită o pregătire suplimentară. Adică nu orice medic specialist în obstetrică-ginecologie neapărat știe să trateze și un cuplu infertil pentru că necesită supraspecializare și pregătire în endocrinologie reproductivă, genetică, embriologie, și concret, proceduri de fertilizare in vitro. În alte țări este o supraspecializare care durează 2 ani de zile pe lângă rezidențiatul în obstetrică-ginecologie, ca întradevăr să fie în temă și să poată ajuta acest cuplu. Partenera având cicluri regulate, fiind sănătoși în urma rezultatelor analizelor făcute, cu contact sexual regulat și într-un an de zile fără apariția sarcinii, ar  trebui să meargă la un specialist în tratamentul infertilității ca să îi recomande un minumum de analize suplimentare și să îi facă o evaluare ginecologică care ar include și o ecografie transvaginală. Această ecografie e foarte importantă, în primul rând putem să evaluăm uterul și dacă totul e ok și nu avem niște comorbidități legate de uter. Și în al doilea rând, un specialist când se uită la ovare ecografic poate să își facă o idee în ceea ce privește rezerva ovariană.

Rezerva ovariană este extrem de importantă. Suntem foarte diferiți în ceea ce privește rezerva ovariană și in funcție de cum ne naștem, cu o rezervă mai bună, cu o rezervă mai proastă, sau cum se consumă de-a lungul vieții, putem să avem o rezervă ovariană adecvată sau neadecvată vârstei. Și acest lucru de vede și ecografic. Dacă vezi o femeie tânără ecografic si vezi la nivelul ovarului doar 2-3 foliculi antrali, cu siguranta ceva nu este in regula. Adica poți să îi mai faci niște investigații suplimentare, să îi faci un anti-Mullerian și să constați că ea are o rezervă mult mai mică pentru varsta ei, asta însemnând că va intra mai devreme la menopauză, așa că nu poate să se culce pe o ureche și să mai aștepte nu știu câți ani să încerce să obțină o sarcină spontană care s-ar putea să se întâmple, s-ar putea să nu se întample. Și atunci trebuie să o sfătuiești totuși să facă niște demersuri mai rapid decât ar trebui. Poate o spermogramă ar fi o primă recomandare la un cuplu care încearcă de un an. Deci faci o valoare, vezi dacă rezerva ovariană este bună, vezi dacă sperograma este în regulă și ai o discuție vizavi de obiceiurile cuplului. Poate o sa vi se pară amuzant, dar sunt paciente care află cu stupoare că nu e bine să te speli în următoarele 2 secunde după actul sexual. Dacă le explic ca asta e una dintre cele mai vechi metode contraceptive, se uită la mine și zic ”da, doamna doctor.” Și doar explicându-le ce trebuie să facă, am obținut sarcini, am rezolvat o problemă de infertilitate.

Mie oricum mi se pare ciudat că foarte multe femei, în loc să se ducă la un control medical, preferă să se ducă să se roage la Arsenie Boca, să intre pe latura spirituală decât să vadă fizic, efectiv, dacă organismul lor este funcțional.

Dr. Cezara Bucur: Uneori nu au obiceiuri corecte. Ele se documentează de te miri de pe unde, de pe net si au tot felul de idei, de exemplu consideră că ovulația are loc în ziua 11-12  si cu asta basta. Atunci au contact și o țin tot așa. Ori lucrurile nu stau chiar așa. Poți să ovulezi și în ziua a 20-a și când le spui ”știți, dumneavoastră aveți ovulație după ziua a 15-a!” , ”aaa, dar noi niciodată nu avem contact sexual în zilele acelea, noi știm că în ziua 11-12”. Da, dar nu e bătută în cuie ovulația. Ovulația se modifică și la aceeași femeie de la o lună la alta, nu e în aceeași zi, de asta nici ciclul nu vine chiar ceas 28, poate să vină și la 30 si la 35, și la 27 și la 25 de zile, și mai devreme, și mai târziu. Adică dacă le explici niste notiuni de  fiziologie reproductiva, de functie ovulatorie, de perioada fertila, cum trebuie să o fructifice, uneori rezolvi o problemă de infertilitate, alteori, întradevăr găsești niște probleme. Poți găsi o patologie masculină, niște carențe de microelemente și vitamine care ar putea să creeze un statut de hipofertilitate. Termenul de infertilitate eu îl consider aplicabil acolo unde trebuie să faci o manevră medicală ca să obții sarcina. Un soi de hipofertilitate îl au multe cupluri. De exemplu, carența de vitamina D3 trebuie corectată, la un cuplu de fumători recomandarea este să renunțe la fumat pentru că acesta produce un stres oxidativ la nivel celular somatic și asupra gameților și scade mult motilitatea și capacitatea fecundată a spermatozoizilor prin distrugerea și fragmentarea ADN-ului spermatic. Sunt tot felul de sfaturi pe care le dai și avem o categorie de sarcini pe care le obținem doar după vitamine. Așa zicem noi: Vitamine și sfaturi. Vin cupluri care încearcă de un an, 2 si le corectez niște avitaminoze, niște lipsuri de microelemente, le dăm niște sfaturi și în urmatoarele 2-3 luni obțin sarcina.

Columna Medical Center este clinica cu cea mai mare rată de succes.

Dr. Cezara Bucur: Este una din cele mai bune clinici, din Romania. Neexistand un registru național și neavând o autoritate care să centralizeze, să publice și să monitorizeze rata de succes, care este importantă pentru că în principiu te stimulează să fii mai bun, singurele date pe care le găsiți oficial sunt datele de pe programul național. Clinicile care au participat la derularea programului național au fost obligate să raporteze ratele de succes și le găsiți publicate oficial. Restul pot să declare ce vor. Și noi permanent suntem în top 3 ca rată de succes. Și anul trecut am avut cea mai bună rată de succes pe programul național.

După ce un cuplu a trecut de stadiul de analize și sunt ok și le recomandați pentru FIV, ce vor face în continuare?

Dr. Cezara Bucur: Dacă totuși, după o evaluare considerăm că nu au altă șansă de a obține o sarcină, de exemplu obstrucția tubară sau doamna a avut două extrauterine și s-au pierdut trompele, ceea ce  face imposibilă întâlnirea celor doi gameți, recomandăm fertilizarea in vitro. De fapt pentru această situație a fost inventată fertilizarea in vitro. Este indicația cea mai clară și clasică pentru o procedură de fertilizare in vitro. De-a lungul timpului au apărut și alte indicații cum ar fi disfuncția ovariană, endometrioza, patologia masculină severă. Atunci când considerăm că nu mai există altă variantă de procreere, se recomandă această procedură de fertilizare in vitro.

Bineînțeles, cu cât cuplul este mai tânăr, cu atât șansele sunt mai mari să obținem embrioni de bună calitate, cromozomial vorbind, și șanse mai bune de sarcină. Se fac un set de analize obligatorii și poate niște analize suplimentare pe care le cere medicul clinician, care să îl ajute să găsească cel mai bun tratament, pentru a putea exclude niște comorbidități care ar putea influența negativ răspunsul ovarian, de exemplu funcția tiroidiană sau disfuncția tiroidiană. Evaluăm funcția ovariană, tiroida, prolactina, efectuăm niște culturi din col pentru a ne asigura că nu există un microb care să provoace o complicație după puncție. Eu încerc să pregătesc procedura de fertilizare pentru a fi efectuată în condiții optime. Fiecare pacient este unic! Performanța, în momentul de față, în fertilizare in vitro, după 20 de ani de activitate, este să faci un tratament personalizat. Dacă ai învățat o schema și o aplici la toată lumea, niciodată nu o să atingi o performanță sau o rată de succes de 50-60% indiferent de ce ai face. Fiecare pacient este o provocare.

Deci, concret, etapele pentru fertilizare sunt: evaluarea corectă a pacientei, pregătirea unui tratament, individualizarea tratamentului. Eu am început activitatea în 1998 și am copil prin fertilizare in vitro, primul meu bebe a fost băiat, acum termină liceul și sunt foarte mândră de el și în acea perioadă era super oau dacă aveai o rată de succes de 15%. Acum, se discută ca mediocru un 30%.

Fiecare pacient este unic și fiecare moment este important în decizia de a da naștere unui nou suflet!

*Tot cu doamna doctor va urma și o discuție, într-un articol viitor, despre sarcina multiplă și implicațiile ei în cazul fertilizării in vitro, precum și despre natalitatea în zilele noastre.

COLUMNA

1 thought on “Drumul de la infertilitate la familie (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *