Când viața l-a lovit, el i-a zâmbit cu toți dinții

Povestea unui luptător.

Mereu am privit cu admirație oamenii cu dizabilități, pentru mine sunt niște eroi care au reușit să lupte cu toate greutățile întâmpinate. Când simt că mi s-au “inecat corăbiile”, stau și mă gândesc la cei care au rămas imobilizați în scaun rulant sau în cârje și mă întreb de unde au puterea să se ridice, să lupte mai departe, să zâmbească și să fie pozitivi. Din punctul meu de vedere, invaliditatea este unul din cele mai mari necazuri, n-are cum să nu te marcheze pe viață. Dar iată povestea unui om care a reușit să depășească aceste momente nefericite, să lupte și să învețe că viața nu este tragică.

Foto; BZI

De curând, am întalnit un tip simpatic, pus pe „șotii”, mereu cu gura până la urechi, un tip de un optimism incurabil. L-am cunoscut la Forumul Național Paralimpic, iar apoi, l-am reîntalnit la o prezentare de modă. Urma să defileze pe scenă, era elegant și atât de chipes și d-acolo, din fotoliul său rulant, complimenta femeile. Aș fi zis că este un Don Juan.

Marius Stratulat avea o viață perfect normală, până acum 12 ani când a avut un accident de circulatie, el fiind pe motor. Serviciul de ambulanță l-a ridicat rapid de la fața locului, însă medicii au uitat să-l asigure, iar în fața spitalului l-au scapat de pe targă. Și s-a facut intuneric! A fost în comă 3 zile. 

De atunci, viața lui s-a schimbat radical, a rămas paralizat, coloana vertebrală îi era ruptă. Nu vreau să-mi imaginez ce a fost în inima lui când a aflat că va rămâne paralizat pe viață, însă știu cât a luptat ca să ajungă aici.

A trecut și prin depresie, și-a dorit să-și încheie socotelile cu viața, dar dupa 4 luni, a acceptat situația și a decis să nu se dea bătut. A iertat, s-a scuturat și a luat-o de la capăt.

Din lupta sa pentru o viață normala, n-au lipsit nici umilințele, așa cum a facut-o o “doamnă”, directoarea unei firme atunci când Marius a întrebat-o de o sponsorizare, numindu-l “cerșetor”.

Din acel moment, s-a hotărât să nu mai “cerșească” nimănui nicio lețcaie și mai mult decât atât, să-i ajute și pe alții. Mai întâi a pus bazele fundației Help to Heart (Ajută Viața) apoi, puțin câte puțin, cărămidă cu cărămidă, a început să plamădească o clinică de recuperare.

Așa s-a născut Medical Services for Neurology, o clinică de recuperare cu două sedii (București și Vidra) dar unde și comercializează echipamente medicale pentru persoanele cu dizabilități, dar și produse ce ajută în recuperarea fizică. Cu siguranța, au fost și oameni care nu și-au permis să le achiziționeze, însă tot clinica, îi ajută să-și întocmească dosarul pentru casa națională de asigurari, deci procedura se simplifică. Empatia este trăsatura definitorie pentru Marius, pentru că nimeni nu cunoaște exact ce implică dizabilitatea fizică mai bine decât el, care se confruntă cu ea de 12 ani.

Nu i-a lipsit nici viziunea și a reușit să clădeasca clinici în care lucrează profesioniști, de la medici ortopezi pâna la instructori de recuperare fizică, maseuri, consultații de specialitate, consultații psihologice, dar și tehnicieni în echipamente medicale. Oferă servicii integrate și incluziune sociala, organizează tabere de educare, evaluează persoane cu dizabilități și îi promovează în rândul angajatorilor. Ei schimbă atitudini și sprijină viața activă. 

Pentru Marius, ziua începe la ora 5 dimineața când își bea cafeaua, iar la ora 8 este deja la birou, de unde administrează treburile clinici,i dar și a organizației Help to Heart, a cărei președinte este. Însa așa cum recunoaste și el, cea mai dificilă parte este sa gestioneze activitatea celor 3 echipe, activitatea dispozitivelor medicale, clinica având contracte cu toate CAS-urile, spitalelele si instituțiile de stat. De-a lungul zilei, își împarte sarcinile între toate aceste treburi, iar printre ele, reușește să gestioneze și social media, deci a învățat să fie și un bun PR.

În decembrie a avut loc inaugurarea celui de-al doilea centru MSN, de data asta În București, eveniment la care am fost invitată, dar pe care nu l-am putut onora. Însă promisiunile mi le tin întotdeauna și bineînțeles că l-am vizitat. Situat în Drumul Taberei, clinica MSN este bine poziționată, cu locuri de parcare, o clădire luminoasă și primitoare. Chiar Marius m-a întâmpinat, aceeași stare de bine molipsitoare. Împreuna am facut un tur al clinicii, am vazut tot centru în detaliu, am întalnit și o parte din echipă. Am zăbovit acolo vreo două ore, nici nu știu când au trecut, însă am plecat cu o stare de bine. Nu știu dacă asta mi-a transmis Marius sau daca pur și simplu locul este atât de benefic, însă mă bucur că în sfarsit, am reușit să ajung acolo, să fiu și eu parte din cei care au călcat pragul unei case pe care aș denumi-o “O nouă speranță”.

Aici găsiți serviciile oferite de MSN:

https://www.msnexpert.ro/

https://www.msn-ortopedic.ro/

https://www.msnlifeservices.ro/

Și ca o încheiere, mai zic așa. Marius Stratulat, mărturia vieții tale ar trebui să rămâna scrisă într-o carte, ești o poveste de om și mă bucur că ne-am întâlnit. Am învățat câteva lucruri de la tine și m-ai motivat. Îți multumesc, om drag mie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *